Menu Zavřít

Balíky budou

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Šéf ČKA slibuje investorům dva velké bloky pohledávek

Zdeněk Čáp (36) Doktorandské studium na Vysoké škole ekonomické v Praze, podnikohospodářské fakultě, absolvoval v roce 1999. V letech 1992 až 1999 působil v Komerční bance (KB), byl členem realizačního týmu Corporate Banking, projektu transformace KB, náměstkem ředitele Obchodního centra KB Teplice, náměstkem ředitele oblastní pobočky KB, a.s. a ředitelem pobočky v Ústí nad Labem. V následujícím období do roku 2004 pracoval jako jednatel a náměstek generálního ředitele Konpo, s.r.o. Od dubna 2004 je předsedou představenstva a generálním ředitelem České konsolidační agentury. V letech 1996 až 1999 působil jako externí asistent katedry podnikové ekonomiky Fakulty sociálně - ekonomické University Jana Evangelisty Purkyně (FSE UJEP) a jako člen Vědecké rady FSE UJEP.

EURO: Jak pokročila příprava na postupné ukončení činnosti České konsolidační agentury (ČKA) ke konci roku 2007? ČÁP: V dubnu jsme zahájili transformaci agentury, kterou pracovně nazýváme Projekt 2007. Původně zákon stanovoval, že ČKA má fungovat do roku 2011, ale rozhodnutí vlády z letošního ledna určilo dřívější datum, o němž jste mluvil. Tento záměr byl již vtělen do návrhu zákona o rozpočtových pravidlech. Od dubna pracujeme na tom, jak toto dřívější ukončení činnosti zajistit. Kritéria našeho hospodaření, tedy zajistit maximální výtěžnost portfolia s co největší transparentností, se nemění, nové jsou jenom termíny. Na vytváření koncepce ukončení činnosti Finanční skupiny ČKA úzce spolupracujeme jak s ministerstvem financí, tak s dozorčí radou agentury.

EURO: K tomu údajně chystáte významné organizační změny. ČÁP: Abychom zbytečně neprošlapávali nové cestičky, tak jsme k přípravě a realizaci Projektu 2007 přizvali mezinárodní poradenskou firmu McKinsey. Vybrali jsme jï především proto, že má největší zkušenosti s podobnými procesy řešení nebonitních aktiv ve světě a zároveň se podílela na ukončování činnosti Fondu národního majetku (FNM). To pro nás byla velmi významná reference, protože FNM dotáhl svůj projekt zániku až do podoby paragrafovaného znění zákona, který se nyní bude projednávat. FNM končí už v roce 2005.
Náš projekt jsme rozdělili do tří fází. První, přípravná a analytická, proběhla koncem června. Druhou fázi, kdy byly navrženy již konkrétní změny, jsme naší dozorčí radě prezentovali koncem července. Nyní nás od 1. září čeká fáze třetí - implementační. Rozdělili jsme celé portfolio ČKA do tří skupin. V první jsou pohledávky vhodné pro hromadné řešení, tedy ty, které mohou být prodávány v blocích. Vycházeli jsme z nákladového hlediska. Propočetli jsme náklady, které je nutné vynaložit na správu individuálně řešených pohledávek, a ty, jejichž předpokládaná výtěžnost je nižší než tyto náklady, jsme zařadili do této skupiny.
V druhém segmentu jsou pohledávky, které budeme řešit jednotlivě. Jde o ta aktiva, která se vyplatí řešit individuálně všemi dostupnými způsoby jako je vymáhání, exekuce, soudní řešení či konkursy nebo prodej pohledávky. Zde očekáváme, že budeme dosahovat vyšší výtěžnosti.
Třetím segmentem jsou pohledávky zařazené do takzvaných komplexních řešení, na každém případu budou pracovat zvlášť vytvořené týmy. Jde o pohledávky významné svým objemem a složitostí řešení.

EURO: To jsou pohledávky za Českými drahami, družstevní bytová výstavba, či jiné polostátní? ČÁP: Nejen. Je tam i obchodní portfolio. To o čem mluvíte, tedy bytová výstavba, zájem státu, dlužníci, kteří splácejí, je jakýmsi podsegmentem. Nicméně sem patří i aktiva, která chceme řešit všemi představitelnými formami. Ve větší míře můžeme spolupracovat s financujícími bankami a budeme se snažit, aby tyto banky naše dlužníky přefinacovaly. Tímto způsobem jsme již vyřešili například pohledávku za Koradem ve výši 1,9 miliardy korun.
Z této segmentace portfolia vyplývá i organizační změna, na kterou jste se ptal. Nadále budou fungovat pouze tři úseky obchodní a jeden podpůrný, kde budou soustředěny služby pro obchodníky. Vzhledem k tomu, že velké množství pohledávek bude zařazeno do balíků a díky tomu, že jsme optimalizovali osobní portfolia k individuálnímu řešení, můžeme nyní snížit počet zaměstnanců. Oproti 31. prosinci 2003 bude na konci letošního roku v ČKA pracovat o čtvrtinu lidí méně. To přinese snížení provozních nákladů.
Při přípravě změn jsme kladli velký důraz na transparentnost a kontrolovatelnost všech procesů, které v agentuře probíhají. To je zajištěno tím, že v individuálních řešeních má každý pracovník přiděleno své vlastní portfolio. Každý má tedy individuální zodpovědnost a je nad ním dohled. Posílili jsme personálně i organizačně útvar vnitřního auditu a zavedli permanentní audit. Zřídili jsme odbor, který bude řídit celý Projekt 2007 a zároveň bude pověřen řízením obchodních rizik

EURO: Hovoří se o tom, že změníte pravidla pro odměňování. ČÁP: V rámci přidělení individuálních portfolií jsme významně posílili motivaci pracovníků, aby maximalizovali výtěžnost pohledávek v daném čase. Každý obchodník má stanovenou odměnu jako procento na inkasu, které pro agenturu získal.

EURO: Kolik pohledávek je zahrnuto v jednotlivých segmentech? ČÁP: Hromadná řešení činí zhruba sedmnáct procent z objemu našich aktiv, individuální 54 procent a komplexní jsou zhruba 38 procent. V komplexních řešeních jsou pohledávky od tří set milionů výše, v individuálních od pěti do tří set milionů. V hromadných jsou zpravidla drobné pohledávky a pohledávky konkursní, u kterých očekáváme nízké inkaso v delším čase, což může být zajímavé pro portfoliové investory.

EURO: Ministerstvo financí zatím nezveřejnilo jasné stanovisko, zda vůbec bude souhlasit s dalším prodejem balíků pohledávek. Dosáhli jste nějaké dohody, když už chystáte další balík? ČÁP: Naše představa je, že do konce roku uskutečníme výběrové řízení na prodej pohledávek z dceřiné společnosti Konpo, což představuje objem mezi 25 a 30 miliardami korun. Do poloviny roku 2005 bychom chtěli vyhlásit blok ČKA a České finanční a v půlce roku 2006 chceme prodávat zbytkový blok. U toho dnes nejsme schopni říci, jak bude velký a z čeho se bude skládat, protože do něj budou zařazeny všechny pohledávky, které se nepodaří vyřešit individuálně a které nebudou na konci roku 2007 převáděny pravděpodobně na ministerstvo financí. O našich záměrech je ministerstvo financí průběžně informováno. Ministr a zástupci jeho úřadu se zúčastnili zasedání dozorčí rady, na němž byla strategie bloků projednána.
Blokové prodeje se budou skládat z jednotlivých tranší. V rámci přípravy Projektu 2007 jsme vedli rozhovory s nejvýznamnějšími zahraničními i domácími investory tak, abychom proces nastavili maximálně transparentně a přátelsky z hlediska soutěžících. Chceme se tak vyhnout nedorozuměním a pozdějším soudním sporům. Došli jsme k několika důležitým závěrům. Všichni oslovení zastávali názor, že chtějí balík velmi rychle. Na našem trhu dlouho nic nebylo, tudíž je poměrně hlad po nových blocích. Druhým závěrem, s nímž souhlasili téměř všichni, bylo, že chtějí maximální množství informací v průběhu procesu due diligence. Tedy ne nějakých dvacet či čtyřicet procent případů k nahlédnutí v prvním kole jako dosud. Chtějí maximum okamžitě, aby mohli dobře spočítat svou nabídku. Toto vše by mělo přispět k dosažení co nejvyšší ceny.
Dalším požadavkem bylo to, že nemá význam segmentovat blok pohledávek jinak než na konkursní a nekonkursní. Někteří investoři mají zájem pouze o konkursní aktiva, jiní o nekonkursní a některým je to jedno. Jakákoli jiná segmentace, například na základě zajišťovacích prostředků, dle objemu či typu dlužníka, není žádaná. Proto budeme bloky nabízet rozdělené, ve stejný okamžik, ale v několika tranších. V bloku Konpo to bude konkursní a nekonkursní tranše. V druhém případě bude obdobné dělení, ale navíc ještě na pohledávky z ČKA a České finanční, takže tranše budou čtyři.

EURO: Každou tranši si tedy bude moci koupit někdo jiný? ČÁP: Přesně tak. Domníváme se, že tím zajistíme maximální konkurenční prostředí. Investor může podat nabídku na jednu či druhou tranši, nebo na obě zároveň.
Dále hodláme navrhnout, aby soutěž byla jednokolová a nikoli dvoukolová, jako doposud. Investoři po složení kauce a po due diligence nabídnou jednu cenu. Tím chceme zabránit jakékoli předběžné spekulativní dohodě mezi několika investory. Předpokládáme, že to zvýší konkurenci i výnosnost. Máme signály, že investorů bude více a přijdou i ti, kteří se dřívějších soutěží nezúčastnili.

EURO: Jaká stanoviska k tomu má dozorčí rada a ministerstvo financí? ČÁP: Závěry první i druhé fáze Projektu 2007 byly projednávány dozorčí radou za účasti ministra financí. Dozorčí rada navržený postup vzala na vědomí, stejně tak ministr. Všichni kvitovali zavedení motivačního systému odměňování, zlepšení kontrolních mechanismů a permanentní audit. Souhlas vyslovili i s pojetím blokových obchodů.

EURO: Kdy tedy bude zahájen prodej balíku Konpo? ČÁP: Náš interní termín je říjen až listopad. Raději ale budu operovat s termínem do konce roku, protože zatím dolaďujeme veškerou smluvní dokumentaci a skladbu bloku. Počítáme, že v prvním kvartále příštího roku bychom měli dostat zaplaceno. Obě dceřiné společnosti, Konpo i Česká finanční, by měly skončit likvidací do konce roku 2006.

EURO: V souvislosti s kauzou EC Group se vyskytly dohady jak to bude se smlouvami, které nedokáží zabránit vracení sporných pohledávek. Jak jste přistoupili k tomuto problému? ČÁP: Především je nutno říci, že v českém právním prostředí je těžké vymyslet nástroj, který by absolutně eliminoval všechna rizika. Na základě zkušeností s balíkem prodaným EC Group jsme přijali nemálo opatření. Týkají se jak skladby bloku - to znamená, že provádíme hloubkovou kontrolu jaké pohledávky jsou do bloku zařaditelné a jaké ne - tak i zajišťovacích mechanismů.
Kromě toho změníme přístup k ocenění jednotlivých pohledávek. Ke každé jednotlivé pohledávce bude přiřazena konkrétní obchodní hodnota. Měníme také smluvní dokumentaci, jak rámcovou smlouvu, tak jednotlivé postupní smlouvy.

EURO: Jde o přitvrzení podmínek pro investory, které by mohlo mít vliv na celkovou cenu balíku? ČÁP: Myslím, že se nejde o změnu smluv v náš prospěch. Naopak jsem názoru, že se smlouva stane vyváženější. Obě strany by měly přesně vědět do čeho jdou a případné problémy, které se mohou vyskytnout, budou mít předurčené mechanismy řešení.
Může samozřejmě nastat i obávané vracení pohledávek, ale mělo by to být eliminováno přiřazením konkrétních obchodních hodnot ke každé z nich.

EURO: Dosud existovala jedna cena pro balík a z ní se odvíjel jednotný přepočítací koeficient pro jednotlivé pohledávky. Investoři pak vraceli pět procent zcela nebonitních pohledávek a dostali za to neúměrnou úplatu. To snižovalo výnos balíku. Nyní bude mít tedy každá pohledávka svou vlastní cenu? ČÁP: Doposud byl používán jeden koeficient odvozený z ceny balíku porovnané s jeho nominální hodnotou a s hodnotou každé pohledávky. To nyní chceme změnit. Takže ČKA bude za vracené pohledávky vyplácet předem určenou cenu a nebude možné spekulovat na asymetrii mezi objemem a bonitou pohledávek. Dosavadní pětiprocentní limit na vracení pohledávek ve smlouvě vůbec nemusí být. Předpokládá to ale poskytnutí maxima informací v rámci due diligence.

EURO: Jak chcete zrychlit individuální prodeje? Na tempo mají přece velký vliv vnější okolnosti jako je fungování soudů, nebo různé kličky dlužníků. Chystaná novela zákona o ČKA tomu spíše nahrávala. ČÁP: Obdržel jsem dopis od ministra Sobotky, v němž píše, že považuje za vhodné pozastavit práce na přípravě novely zákona o ČKA, protože vzhledem k časovému omezení činnosti agentury a délce legislativního procesu novela ztrácí význam. Domnívám se, že dnes platný zákon je pro dokončení činnosti ČKA dostatečný. Zrychlení individuálních řešení chceme dosáhnout implementací nejlepší praxe z domácích a zahraničních institucí v kombinaci s motivačním systémem.Věříme, že tyto mechanismy umožní našim obchodníkům zvýšit tlak na dlužníky.
Pokud jde o zrychlení prodejů jednotlivých pohledávek, činí dnes průměrná doba na postoupení pohledávky zhruba 160 dnů. Díky novému obchodnímu modelu se chceme dostat na hranici čtyřiceti až padesáti dnů. Obstrukcím dlužníků se samozřejmě nedá nikdy zcela zabránit.

EBF24

EURO: Byl již nějak vyřešen balík pohledávek za zemědělskými podniky, který měl být převeden do Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF)? ČÁP: Ten balík zatím není definován. S prvním seznamem nesouhlasila dozorčí rada. Nyní se připravuje materiál, který má projednat představenstvo ČKA. Byla stanovena nová kritéria pro výběr převáděných pohledávek. Byly vyřazeny dluhy, které jsou spláceny a byly ponechány pouze pohledávky, u nichž je očekávaná výtěžnost nižší, než cena nabídnutá PGRLF. Tato operace by měla být tedy pro ČKA zisková v řádech stovek milionů. PGRLF má zájem i o nově definované portfolio.Předpokládám, že materiál bychom mohli předložit dozorčí radě někdy v průběhu září.

EURO: V kajmanských fondech zbylých po zkrachovalé IPB měl již dávno hotov audit, aby bylo ověřeno jak s tímto majetkem hospodařila ČSOB. Doposud však nebyl dokončen. Kdy se tak stane? ČÁP: Provést tuto kontrolu nám bylo uloženo usnesením vlády. Na auditu pracuje KPMG. Jejich informace říkají, že zdokumentování všech kroků v offshorových strukturách je komplikovanější a náročnější, než se odhadovalo. My jsme to vzali na vědomí a poslední předpokládaný termín vychází na konec října, kdy bychom měli dostat závěrečnou zprávu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).