Menu Zavřít

BANÁNOVÁ REPUBLIKA

14. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Podivnosti právě končícího roku

Povedený synek PRAHA (stb) - „To je on!“ ukazuje premiér Miloš Zeman na guvernéra ČNB a nechává ho vyvést ze Strakovy akademie v poutech. Chvíli předtím předseda vlády obdržel hnědý kufřík s dokumenty o tom, že guvernér Zdeněk Tůma je synem Miroslava Picha-Tůmy, někdejšího vyšetřovatele Státní bezpečnosti, který proslul svou brutalitou při výsleších. Tůma mladší tuto skutečnost ve svém životopise zamlčel. „Mě estébácký klan k podpisu nikdy nedonutí, ani kdyby mi lili na hřbet roztavené olovo,“ odůvodnil Zeman své rozhodnutí nekontrasignovat guvernérovo jmenování.

Můj deníček ze Silicon Valley
Leden 2000: Přestěhoval jsem se do Silicon Valley, kvůli práci a penězům. Můj plat je rázem o 30 procent vyšší! Mám opce na akcie! Venkovní teplota v zimě je 65 stupňů Fahrenheita (asi 20 Celsia)! Kalifornie je nejlepší místo na světě!!!
Únor: Nadále sháním byt. Po dálnicích se dostanu kamkoliv. Stále miluju Kalifornii!
Březen: Našel jsem jednopokojový byt za 1900 dolarů měsíčně. Kalifornie je dražší než jsem si myslel.
Duben: Benzín stoupl na 2,29 dolaru za galon. Někdo vysosal benzín z mého auta. Do prdele… Květen: Malý zemětřesení! Z čeho měla maminka strach? Vždyť jsem to téměř necítil.
Červen: Lesní požár a sesuv bahna v blízkosti Los Angeles. Nezájem - je to daleko!
Červenec: Velký zemětřesení… Čtyři hodiny jsem byl uvězněnej v kanceláři. Měl jsem fakt strach. U nás doma tahle všivá zemětřesení nikdy nebyla.
Srpen: Sucho! Vodu pouštěj jednou denně. Tohle už mě vážně sere! Někdo ukrad vodu z chladiče mýho auta. Proč jsem se stěhoval do Kalifornie?
Září: Rozhod jsem se koupit dům. Našel jsem dvoupokojový domeček za 800 000 dolarů. Na splacení zálohy jsem si půjčil, ručím svými opcemi na akcie. Doprava na dálnicích se zhoršuje. Dnes jsem v autě strávil dvě hodiny. V jednom směru.
Říjen: Můj startup vyhodil 90 procent zaměstnanců, včetně mě. Akcie ztratily 98 procent své hodnoty. Opce jsou bezcenný.
Listopad: Musel jsem prodat dům, neutáh jsem splátky. Našel jsem si podkrovní bejvák za 2300 dolarů měsíčně. Doprava je úděsná.
Prosinec: Problémy s elektřinou. Vypínaj ji několikrát denně. Říkaj tomu „pohyblivé výpadky“. Někdo mi ukrad z auta baterii. Co budu dělat?
Leden 2001: Píšu v zaseklém výtahu, v úplný tmě. Baterie mýho laptopu dodělávaj. Silicon Valley neexistuje. Rozzuřený hordy bývalých „dot-commers“ drancují co se dá, dokud je tma. To co bylo předtím, byla fakt paráda. Vracím se domů.

Změněná identita.
Deník Mladá fronta DNES zveřejnil 16. června podobiznu muže, který má nést spoluzodpovědnost za osud IPB. Zjevem připomíná bývalého ministra financí Pavla Mertlíka, jmenuje se Miloš Zeman. Používá snad premiér na veřejnosti převleky, aby tak zdiskreditoval nepohodlné osoby, nebo se exministr ze strachu před kriminálem skrývá za pseudonymem? Vyšetřování krachu banky neúprosně pokračuje.

Z učebnice politické ekonomie
FEUDALISMUS: Máte dvě krávy. Feudál vám sebere trochu mléka. ČISTÝ SOCIALISMUS: Máte dvě krávy. Vláda vám je sebere a dá je do chléva s ostatními kravami. Vy se musíte o všechny starat. Vláda vám za to dá sklenici mléka. BYROKRATICKÝ SOCIALISMUS: O vaše krávy se starají bývalí chovatelé kuřat. Vy se musíte starat o kuřata, která jim sebrala vláda. Vláda vám dá tolik mléka a vajec, kolik stanoví předpisy. FAŠISMUS: Máte dvě krávy. Vláda vám je sebere, najme vás, abyste se o ně staral a prodá vám mléko. ČISTÝ KOMUNISMUS: Podělíte se o své krávy se sousedy. Dohadujete se s nimi, kdo z vás je společensky nejužitečnější a kdo má jaké potřeby. Nikdo nepracuje, nikdo nemá mléko a krávy chcípnou hlady. RUSKÝ KOMUNISMUS: Máte dvě krávy. Musíte se o ně starat a vláda si vezme mléko. Ukradnete si tolik mléka, kolik to půjde a prodáte je na černém trhu. PERESTROJKA: Máte dvě krávy. Mafie sebere všechno mléko. Ukradnete si tolik mléka, kolik to půjde a prodáte je na „volném“ trhu. KAMBODŽSKÝ KOMUNISMUS: Máte dvě krávy. Vláda je sebere a vás zastřelí. DIKTATURA: Máte dvě krávy. Vláda je sebere a vás vezme do armády. ČISTÁ DEMOKRACIE: Máte dvě krávy. Soused rozhoduje, kdo má dostat mléko. ZASTUPITELSKÁ DEMOKRACIE: Máte dvě krávy. Soused někoho ustanoví, aby vám řekl, kdo má dostat mléko. BYROKRACIE: Máte dvě krávy. Nejdřív vláda určí, jak je máte živit a kdy dojit. Pak vás platí za to, že je nedojíte. Následně obě zabaví, jednu zastřelí, druhou podojí a mléko nalije do kanálu. Dostanete formuláře, abyste nahlásili ztrátu dvou krav. KAPITALISMUS: Nemáte žádnou krávu. Banka vám nedá na nákup krav úvěr, protože nemáte žádnou krávu jako záruku. ČISTÁ ANARCHIE: Máte dvě krávy. Buď prodáte za lacino mléko sousedovi, nebo vám krávy sebere a vás zastřelí. ANARCHO-KAPITALISMUS: Máte dvě krávy. Jednu prodáte a koupíte si býka. SURREALISMUS: Máte dvě žirafy. Vláda vás vyzve, abyste se naučil hrát na harmoniku.

Evropa si počká
PRAHA (faš) – Šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus předal evropskému komisaři pro otázky připojení k Zemím Koruny české Günteru Verheugenovi Hodnotící zprávu za rok 2001. „Problémy, které Evropě vytýkáme, nejsou tak zásadní, aby nemohly být odstraněny během pár měsíců,“ řekl Klaus. Jde prý zejména o špatné evropské vztahy s Araby, zlý a falešný evropský čechorealismus, zavlékání BSE do Česka, neexistenci protiekologických zákonů a chabé podmínky pro soukromé televizní stanice. Speciálně Británii zpráva varuje, že svou imigrační politikou odčerpává české obyvatelstvo. „Negociační proces nyní čeká nejcitlivější fáze. Praha bude příští rok klást větší důraz na uplatňování v Evropě již přijatých českých norem a na postupné zavedení nové měny, pražského groše,“ dodal Klaus.

Nemoc z povolání
Poslanec Jan Zahradil, stínový ministr zahraničí za ODS, veřejně přiznal, že jeho euroskepticismus již přerostl v eurodepresivitu. Jde o závažný duševní stav charakterizovaný nadměrným smutkem, je doprovázen bludnými představami (nemocný se obviňuje z řady často absurdních vin, z odpovědnosti za zkázu světa apod.), které mohou vést až k sebevraždě. Postižení touto civilizační chorobou obvykle trpí tělesnými obtížemi (zácpou, nechutenstvím, ranní nespavostí …). K léčbě se používají speciální psychofarmaka (euroantidepresiva), někdy též elektrošoky, význam má i psychoterapie.

Papaláši roku 2001
PRAHA (frč) - Hlasování čtenářů týdeníku EURO rozhodlo o tom, že prestižním titulem Papaláš roku se letos budou moci honosit ministři Jan Fencl a Karel Březina. Vítězství v anketě si vybojovali ve služebních automobilech.
Fencl, šéf zemědělského resortu, byl oceněn za mistrovský kousek z 8. března, kdy spolu se svým osobním řidičem dokázal ujet z místa dopravní nehody. Čtyřměsíční policejní vyšetřování prokázalo, že karambol několika aut v Olomouci způsobil právě ministerský vůz, který si s pomocí majáčku snažil vynutit přednost při průjezdu křižovatkou. Oba členové posádky ale dodnes trvají na tom, že si ničeho mimořádného nevšimli. Na Fenclovu obhajobu hovoří skutečnost, že uháněl na životně důležité zasedání Agrární komory ČR, na němž byl projednáván nový dotační titul „Chov bílé bezrohé krátkosrsté kozy v příměstských zónách“. „Byl jsem již plně koncentrován na úvodní řeč a v takových situacích nevidím neslyším. Navíc zásadně se nedívám do zpětného zrcátka,“ vysvětlil Fencl.
Také vládní benjamínek Karel Březina - milovník rychlého pohybu v jakékoliv poloze - ví, co je spěch. V neděli 26. srpna byl nucen nařídit svému řidiči zapnout modrý maják, když se s novomanželkou ve vládní limuzíně snažil dostat z motocyklových závodů v Brně na fotbalové utkání Bohemians-Drnovice v Praze. Podařilo se jim v rekordním čase prokličkovat ucpanými jihomoravskými komunikacemi. „Stihli jsme sice už jenom posledních pět minut zápasu, ale byla to parádní podívaná,“ pochvaloval si po fotbale šéf Úřadu vlády.
Ocenění Papaláš roku je udělováno veřejným činitelům, kteří se při výkonu svěřené funkce dokáží přiblížit vzorcům chování někdejšího komunistického establishmentu. Nominace pro rok 2002 bude redakce týdeníku EURO přijímat na e-mailové adrese dopisy@euro.cz.

Virtuální pozdrav.
Dagmar Havlová, manželka prezidenta prohlásila, že Miloši Zemanovi už nikdy nepodá ruku, protože jej považuje za hulváta (premiér utrousil na adresu hlavy státu několik velmi vulgárních výrazů ve sporu o jmenování vedení ČNB). Její choť Václav se k nekompromisnímu postoji připojil. Protokolární povinnosti však ústavním činitelům neumožňují vzájemné kontakty zcela zpřetrhat a setkání bez úvodního podání rukou se ve světě diplomacie toleruje pouze v dobách válečného stavu. Nakonec Havlovi a Zemanovi poradci dohodli oboustranně přijatelné řešení, které oběma znesvářeným stranám umožňuje zachovat si před národem tvář. Nový pozdrav spočívá v náznaku stisku na vzdálenost cca jednoho metru. „Jak se říká, koza se nažrala a vlk zůstal celý,“ pochvaluje si prezident.

Bohoslužba on-line. Katolická církev se nebojí jít s dobou a ve své pastorační práci stále častěji využívá výpočetní techniku a internet. Česká biskupská konference ve spolupráci se společností Siemens a německým institutem Katholische Glaubensinformation připravuje projekt „Bohoslužba on-line“ (snímek je ze studijního dne, na němž byla duchovním představena demoverze speciální aplikace). „Jsme přesvědčeni, že nabízíme špičkový produkt, po němž je na trhu stále vysoká poptávka. Musíme ale zlepšit obchodní činnost, abychom změnili nepříznivé trendy ve vývoji našeho tržního podílu. Starosti nám dělá hlavně levná asijská konkurence. Snažíme se nyní více využívat prvků direct marketingu. Nic zásadního se ale nemění - už dva tisíce let hlásáme totéž, pouze k tomu využíváme širší paletu distribučních kanálů,“ osvojil si moderní terminologii i kardinál Miloslav Vlk, arcibiskup pražský, metropolita a primas český. První reakce napovídají, že věřící postupnou digitalizaci církve přijímají vesměs s povděkem, zvláště v nynějším mrazivém předvánočním počasí. Výsledky nezávislého auditu říkají, že počet připojení na adresu www.buh.cz roste každým dnem. Pavel Kafka, generální ředitel Siemens ČR, ale tvrdí, že projekt nijak nevybočuje z běžné činnosti firmy. „Jde o klasické elektronické řešení ‚business to costumer‘, známé jako B2C,“ vysvětluje.

Nahota na prodej
Poreč (prs) - Čeští politici pochopili, že svým intelektem už nemohou voliče obalamutit, a tak začínají sázet na krásu těla. Jako nejodvážnější se projevila poslankyně Petra Buzková (ČSSD), která v srpnu v chorvatském letovisku Poreč zapózovala pro bulvární deník Super a tisíce přihlížejících českých turistů. Bleskový průzkum agentury STEM u ní skutečně zaznamenal prudký nárůst popularity. V kategorii respondentů dovolenkujících na jadranském pobřeží porazila dosud vedoucího Stanislava Grosse o neuvěřitelných 32 procent. „Myslím, že někteří politici používají ke svému zviditelnění naprosto nepřiměřených prostředků,“ poznamenal subtilní Gross.
Stejnou metodu použil i předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS). „Proč bych nemohl zužitkovat svou krásnou figuru pěstěnou léty dřiny na tenisových kurtech,“ odrazil Klaus atak stydlivějších politiků, poté co se pro Super nechal vyfotit do půl těla před haciendou svého přítele Petera Kovarčíka na Mallorce. Ukazuje se ovšem, že to, co na voliče krátkodobě zabírá, v delším časovém horizontu fungovat přestává. Již v říjnovém průzkumu oblíbenosti se Buzková i Klaus opět propadli. „Jsme svědky efektu sexuální vyčpělosti,“ vysvětluje důvody nezávislý sociolog Petr Matějů (Unie svobody). Jak poznamenává, nejde ani o žádný nový nápad. Na českou politickou scénu tento způsob sebeprezentace už začátkem devadesátých let uvedl křesťanský demokrat Václav Benda, který se ve svém bytě zásadně nechával fotografovat jen v pruhovaných trenýrkách. K tomu, aby se dostal do čela oblíbenců lidu, mu to však stejně nepomohlo.

Heroický odchod
PRAHA (kat) - Na vlastní žádost byl na pražském Staroměstském náměstí sťat ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr (72). Na dlažbě bylo vyznačeno místo popravy a ostatky byly uloženy na vyšehradském Slavíně mezi elitu národa. Grégr dostál svému slibu, že v případě nedodržení termínu výstavby a výše nákladů temelínské jaderné elektrárny položí hlavu na špalek. Heroický čin ocenila i ekologická organizace Jihočeské matky. „Zachoval se jako opravdový chlap. Ach, kde jsou ty časy, kdy si důstojník raději vpálil kulku do hlavy, než aby musel čelit veřejné potupě,“ neskrývá dojetí Dana Kuchtová, jihočeská matka představená. S rozechvělým hlasem přijala zprávu i Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. „Mirek byl pro mě příkladem rytířského chování, politikem s velkým pé. Už od prvního setkání jsem z něj byla doslova ozářená. Kdo jej teď dokáže nahradit?,“ zajíká se a slzy jí stékají po skráních.

Svazáci mění svět
PRAHA (ksč) - Členové ZO SSM z pražské Sněmovní ulice si k nadcházejícímu sjezdu dali krásný závazek. Mezi mládeží budou v příštím kvartálu nezištně šířit počítačovou gramotnost. Během své „roadshow“ (čti putovní agitační pásmo) procestuje svazácká parta křížem krážem celou republiku. „Chceme, aby i ten nejposlednější učeň uměl pracovat s internetem, protože jen tak můžeme budovat skutečnou mládežnickou družbu,“ říká předseda základní organizace Ivan Langer.

MMF24

Regenschori Lachnit
OSTRAVA (kůr) – Vyměnit křeslo ministra pro místní rozvoj za varhanickou lavici v ostravské katedrále Božského Spasitele se rozhodl Petr Lachnit. „Celý život jsem toužil hrát na varhany v kostele,“ svěřil se nový regenschori. Nezná prý sladší pocit, než mít nohy na pedálech a prsty projíždět po manuálech či po registrech. Věřící jsou spokojeni. „Pěkně ho to v té Praze naučili,“ pochvaluje si farnice Dagmar Plachá. „Nejraději mám, když hraje Groligovu fugu nebo Rainischovu rapsodii,“ dodává. Petr Lachnit si svůj sen splnil poté, co jej ČSSD umístila na prakticky nevolitelné deváté místo kandidátky. Protože jej práce varhaníka sama neuživí, hodlá si Lachnit dál přivydělávat jako místopředseda.

Sbohem Kampelíku!
Syřenov (tnt) - Za účasti členů vlády, parlamentu, místní samosprávy, úředníků ministerstva financí a zástupců bankovní asociace byl v Syřenově u Lomnice nad Popelkou 28. června slavnostně stržen rodný dům Františka Cyrila Kampelíka (1805-1872). Jeho jméno bylo více než sto let nedílně spjato s ideou družstevních spořitelen, takzvaných kampeliček. Rozlučkový projev přednesl premiér Miloš Zeman: „Byla to od něj jistě nesmírně ušlechtilá myšlenka – zakládat malá úvěrní družstva, která by rolníkům a řemeslníkům z nahromaděného kapitálu poskytovala levné úvěry. Nic ale není věčné, kampeličky svou historickou úlohu již bezezbytku splnily. Ostatně nedávné události nás o tom tvrdě přesvědčily. Dnešní den - kdy by se mistr Kampelík dožil krásných 196 let - je vhodnou příležitostí k uzavření této skvělé dějinné kapitoly našeho národa,“ prohlásil pateticky Zeman a přihlížející dav mu sborově zatleskal. Předseda vlády ještě stačil poznamenat, že není možné udržovat při životě něco, co se během pěti let změnilo ze symbolu nezištné čistoty na symbol zištné nečistoty. Poté vlastnoručně vyjmul z Kampelíkova domu základní kámen a vydal pokyn střelmistrovi.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).