Menu Zavřít

BANKOVNÍ SOUHRA

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

T e x t i l n í     p r ů m y s l

Komerční banka a Investiční a Poštovní banka podepsaly minulý týden memo- randum o společném postupu při restrukturalizaci akciové společnosti Centrotex (Euro 7/1999). Protože tato firma je významným akcionářem pěti velkých českých textilek a současně největším českým vývozcem textilního zboží, postup bank může výrazně ovlivnit i budoucnost textilního průmyslu.

CIF24

Podle informací z obou věřitelských bank budou v Centrotexu odděleny textilní aktivity od jiných činností a nevylučuje se, že se tak stane založením nových společností, které by tyto oblasti převzaly. Jiná varianta uvažuje o kapitalizaci pohledávek, které mají obě banky za Centrotexem.

Dluhy Centrotexu přesahují čtyři a půl miliardy, a kdyby banky nezasáhly, čekala by ho evidentně chmurná budoucnost. Banky mají v zástavě všechen jeho majetek a jeho akcionáři projevili zřejmě při jednání větší vstřícnost, než bývá zvykem. Na druhou stranu jde o první oficiálně oznámený případ bankovní dohody, jak zachránit společnými silami dlužníka, a ponechat si tak šanci na získání investic. Podle mluvčích obou bank by se měly efekty finanční restrukturalizace společnosti Centrotex projevit v jejích hospodářských výsledcích už za první letošní pololetí. Žádná z bank neuvedla, kolik nových finančních prostředků, v jakém poměru a za jakých podmínek je připravena do Centrotexu vložit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).