Menu Zavřít

Bankrot místo Bancroftu

19. 9. 2008
Autor: Euro.cz

Největší česká sklářská a porcelárenská skupina...

celý podtitul: Sklářská a porcelárenská skupina míří do konkurzu, stát ji odmítá zachránit

Největší česká sklářská a porcelárenská skupina Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus je na pokraji krachu. Syndikátu úvěrujících bank dluží čtyři miliardy korun a na provozní financování by po zbytek letošního roku potřebovala dalších 400 až 500 milionů korun. Jenže banky je odmítají poskytnout. Konkurz je proto na spadnutí.
Spolumajitelé skupiny Jan Souček a Radovan Květ se v září obrátili s žádostí o pomoc i na stát. Jejich nabídka ukazuje vážnost situace. Podle informací týdeníku EURO totiž společně s ČSOB a skupinou syndikujících bank nabídli, že převedou na stát všechny akcie za symbolickou jednu korunu, pokud stát firmy zachrání. Podniky v České republice provozují čtrnáct továren vyrábějících porcelán, krystalické sklo, olovnatý křišťál a borosilikátové sklo. Jejich roční tržby převyšují sedm miliard korun. Financující banky byly ochotny prodat dluhy s vysokým diskontem – pohledávky za Bohemia Crystalex Trading za šedesát procent a pohledávky za Porcela Plus za padesát procent hodnoty. „Byla to jedna z variant možného řešení a byl jsem překvapen nezájmem státu situaci řešit,“ potvrdil týdeníku EURO Souček.

Stát není investiční banka Firmy ze skupiny Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus zaměstnávají přes sedm tisíc lidí, a tak se zdálo pravděpodobné, že stát bude mít zájem pomoci. „Situace v této skupině je vážná, ale stát nenašel cestu, jak firmy sanovat. V rámci rozpočtových pravidel jsme prostě nenašli žádné řešení. Výdaje státu jsou určeny zákonem o státním rozpočtu a ministerstvo financí jej nemůže o své vůli měnit,“ řekl týdeníku EURO ředitel odboru mezinárodněprávní agendy ministerstva financí Radek Šnábl. Stát podle něj nelze obviňovat, že se zachoval macešsky, když během deseti dnů jednání nenašel řešení, neboť syndikát bank spolu s vlastníky hledají řešení problému neúspěšně již čtyři roky.
Ministerstvo financí podle Šnábla jako podmínku k jednání stanovilo právě to, že všichni akcionáři převedou své podíly na stát, aby nesanoval z veřejných rozpočtů soukromé firmy. Nyní je stát u Bohemia Crystalex Trading benefičním vlastníkem výnosu 49 procent akcií, které pro něj spravuje ČSOB. Ta sama vlastní jedno procento. Druhou polovinu podle Šnábla kontrolují Souček a Květ. V Porcele Plus je akcionářská struktura odlišná, podle mluvčího skupiny Karla Samce stát kontroluje 65 procent a Souček s Květem jen zbylých 35 procent. „Od obou pánů i od ČSOB jsme dostali souhlas s převodem akcií na stát. Když jsme začali zkoumat, v jaké situaci se holding nachází, zjistili jsme, že je v něm cashová díra čtyři miliardy korun a že do konce roku bude potřebovat na provozní financování 400 až 500 milionů korun, které už banky odmítají poskytnout,“ dodal Šnábl. Syndikát úvěrujících bank podle něj při jednání sice nabídl, že by mu stačilo šedesát, respektive padesát procent z dluhu, jenže požadoval splatnost již v polovině října. „Nejsme v roce 1995, ve státním rozpočtu není prostor pro takovýto nenadálý výdaj a po zániku České konsolidační agentury stát ani nemá instituci, která by pak mohla podnik spravovat. Zjevně jde o úkol pro investiční banku, a nikoli pro stát.“

Osvícení přes zhasnutí Fakt, že Porcela Plus (PP) a Bohemia Crystalex Trading (BCT) jsou nyní nesolventní, veřejně minulý týden nasvítila společnost ČEZ, když odpojila na hodinu dodávky elektřiny do jejich výrobních podniků. Skupina dluží za elektřinu stamiliony a podle mluvčí ČEZ Evy Novákové nedodržuje dohody o jejich splácení. Kritickou situaci potvrdil i mediální zástupce skupiny PP a BCT Karel Samec. „Společnosti Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus pociťují momentálně nedostatek provozního kapitálu. Zástupci společnosti PP a BCT řeší vzniklou situaci s výborem věřitelských bank. Hledá se takové řešení, aby nedošlo k pozastavení výroby, cílem je zajištění dalšího provozního financování,“ uvedl Samec. Důvody současných problémů nedostatku likvidity jsou podle Samce následující: „Kvůli krizi na finančních trzích se nepodařilo dokončit finanční restrukturalizaci obou firem. Hypoteční krize v USA a její efekt znemožnily dokončení přefinancování starého úvěrového zatížení obou skupin ještě z dob IPB. Bankovní věřitelé se také neshodli na variantě vstupu strategického investora, který by tuto záležitost vyřešil. V kombinaci s vlivem posilující koruny – jen za loňský rok měly firmy kvůli silné koruně nižší tržby o cca 370 milionů Kč, v letošním roce se pak už za prvních osm měsíců tento vliv blíží úrovni cca 750 milionů Kč – a neustálým růstem cen energií to postupně vedlo k omezení zdrojů provozního financování.“

Nabídka, která se nebude opakovat BCT i PP přitom mohly být loni prodány za – z dnešního pohledu – mimořádně výhodných podmínek. Připravovanou transakci však podle informací týdeníku EURO pohřbily banky, údajně především největší věřitel, americká Citibank. Prodej připravovali společně Radovan Květ, Jan Souček, ministerstvo financí a ČSOB. Uskutečnila se standardní soutěž a jako nejlepší byla vyhodnocena nabídka konsorcia Bancroft/JPMorgan. Transakce měla vypadat zhruba následovně: Bancroft a JPMorgan by od bank odkoupily úvěry za 85 procent hodnoty a Bancroft byl ochoten do podniků vložit čerstvé peníze zhruba ve výši čtyřiceti milionů eur. Obchod byl rozumný: stát by získal peníze, Květ a Souček by zůstali minoritními akcionáři a bankám by se ulevilo. S transakcí však podle informací týdeníku EURO nesouhlasil zejména největší věřitel BCT, americká Citibank, která mezitím údajně odkoupila i úvěr od České spořitelny s přibližně dvacetiprocentním diskontem.

Pohroma pro Nový Bor Z dvojice Bohemia Crystalex Trading (produkuje sklo) a Porcela Plus (vyrábí porcelán) je první jmenovaný výrazně silnější. BCT zaměstnává 5400 lidí, její tržby převyšují pět miliard korun a patří mezi deset největších výrobců skla na světě. Největším výrobním závodem je Crystalex Nový Bor, ke kterému patří i menší sklárny Karolinka a Vrbno pod Pradědem. Crystalex Nový Bor zaměstnává necelé dvě tisícovky lidí a jeho krach by byl pro toto dvanáctitisícové severočeské město pohromou. BCT loni při obratu 5,5 miliardy vykázala ztrátu 224 milionů korun. PP byla v minusu 177 milionů korun při obratu 1,7 miliardy. V syndikátu bank financujících BCT jsou firmy Citibank, ČSOB, Všeobecná úvěrová banka, Raiffeisenbank a Komerční banka. PP financují ČSOB, HSBC a Komerční banka. Celkový dluh u obou skupin činí dohromady zhruba čtyři miliardy korun.

Situace
- Největší česká sklářsko-porcelánská skupina Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus s ročním obratem 7,2 miliardy korun je v krizi a kvůli akutnímu nedostatku provozního kapitálu jí hrozí krach.
- O práci může přijít 7400 zaměstnanců.
- Spolumajitelé skupiny Jan Souček, Radovan Květ a ČSOB byli ochotni převést všechny firmy na stát za symbolickou jednu korunu.
- Financující banky nabídly úvěry za padesát a šedesát procent hodnoty.
- Stát to podle ministerstva financí nemohl přijmout.

MMF24

Grafy (koláče?)
Vlastníci Bohemia Crystalex Trading 50 – Jan Souček a Radovan Květ 49 – stát (majetek je však ve správě ČSOB)
1 – ČSOB

Vlastníci Porcela Plus
65 – stát 35 – Jan Souček a Radovan Květ
podíly v procentech

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).