Menu Zavřít

Banky platí nejlépe. Přes 300 Kč na hodinu

18. 4. 2016
Autor: Jan Rasch, Euro E15

Zaměstnancům tuzemských bank platy dál rostou, v průměru si polepšili o pět stovek. Práce s penězi je skutečně atraktivní. Pracovníci v bankách si vydělají za hodinu v průměru 304 korun. To je aktuálně ve srovnání s celorepublikovými 175 korunami hrubého vůbec nejvíc.

Měsíční průměrná mzda zaměstnanců finančních institucí se podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvedla během loňského roku na 49 685 korun. Meziročně narostla zhruba o pětistovku.

A růst mohou platy i letos, ale zřejmě pomaleji. V některých bankách se teď vyjednává o růstu platů pro letošní rok v závislosti na inflaci. Například v ČSOB chtějí odbory podle informací týdeníku Euro prosadit růst až o pět procent, zatímco vedení banky nabízí zaměstnancům zhruba jedno procento.

Plíživě vzhůru

Pracovník ve financích si již nyní vydělá téměř padesát tisíc korun, což je přibližně dvojnásobek průměrné mzdy v republice. Velké rozdíly ale panují i uvnitř bank. Vedení tuzemských bankovních domů si měsíčně přijde klidně na tolik co průměrný bankovní úředník za rok.

Například šestičlenné představenstvo Komerční banky v minulém roce vydělalo 61 milionů korun, přičemž o rok dříve to bylo 62 milionů. Informace o mzdě, bonusech a dalších benefitech zveřejnila banka ve výroční zprávě za uplynulý rok. Každý z manažerů si tak za rok 2015 přišel na více než deset milionů korun. Ani devět členů dozorčí rady KB nepřišlo loni zkrátka. Vydělali za rok v průměru 550 tisíc korun. Průměrné roční náklady na jednoho zaměstnance jsou pak v Komerční bance téměř 800 tisíc.

Škrtáme

Podobná situace ale panuje i v dalších bankách. Konkrétně v České spořitelně inkasovalo vedení 68 milionů korun v roce 2014.

EBF24

Finančníci tak jistě patří mezi „platové vítěze“ listopadu 1989. Za dob socialismu byly jejich mzdy podprůměrné. Po pádu komunistického režimu začaly ovšem rychle růst. Důvodem byl nedostatek zaměstnanců v době, kdy nastal rozmach finančních služeb a přicházely sem rovněž zahraniční bankovní domy. Hlad po finančnících vedl k rychlému růstu jejich platů.

Pět nej

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).