Menu Zavřít

Banky se zbavují vysokých manažerů. Hodně tím ušetří

29. 4. 2013
Autor: profimedia

Dobře placení zaměstnanci v bankách museli během posledních několika měsíců pořádně znejistět. Finanční domy totiž nasadily tvrdá úsporná opatření, která míří i na vysoko postavené pracovníky. Tučné výnosy jsou nenávratně pryč a jedinou cestou, jak udržet ziskovost, je škrtat náklady.

„Členové představenstev jsou poměrně drazí manažeři, a pokud můžete jejich počet o jednoho či dva snížit, je to významná položka,“ konstatuje Petr Hutla z představenstva ČSOB, pod kterého spadají dceřiné společnosti.

Například z ČSOB Pojišťovny musel odejít obchodní ředitel Petr Beneš. Banka za něj náhradu nehledá, obchod bude nově řídit generální ředitel Jeroen van Leeuwen – stejně jako před příchodem Beneše na tuto pozici v roce 2009. Opustit svůj post musela také obchodní šéfka ČSOB Penzijního fondu Jana Gabrielová.

Banka má v úmyslu výrazně sníží také počet regionálních ředitelů, což ale souvisí s vnitřním slučováním systémů řízení obchodních značek Era a Poštovní spořitelna. Místo osmnácti jich chce mít jen polovinu.

Uspořit miliardu korun chce letos Česká spořitelna. Z této sumy by měla polovina připadnout na personální náklady, což se týká šesti stovek pracovních míst.

„Loni jsme prošli velkou obchodní i operační transformací, řadu kapacit a nákladů si nyní můžeme dovolit uvolnit. A pokud v byznysu ušetřit můžete, tak i musíte. Navíc v období, kdy bankovnímu sektoru klesají úrokové a poplatkové náklady, je to správný krok k udržení výborných finančních výsledků,“ vysvětlil týdeníku Euro generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.


Čtěte také:

Zisk České spořitelny klesl kvůli nemocné ekonomice téměř o 6 procent

Noc dlouhých nožů

CIF24

České banky loni vydělaly 64 miliard, nejvíc si polepšila Komerční


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).