Menu Zavřít

Banky vám zadržují peníze, obcházejí zákon, uznal stát

24. 11. 2009
Autor: profit

Ministerstvo financí potvrdilo, že dvě banky, které zadržují peníze klientům déle, než by měly, obcházejí zákon.

Autor: Profit

UniCredit Bank a Poštovní spořitelna si prodloužily zákonnou lhůtu o jeden den tím, že si vymyslely vlastní definici, kdy považují platební příkaz za přijatý. Jako první na tuto praxi upozornil deník Aktuálně.cz. Zjištění z redakčního testu rychlosti bank potvrdila nyní náměstkyně ministerstva financí Klára Hájková, do jejíž kompetence patří právě finanční trh.

„Okamžik přijetí platebního příkazu, od něhož běží lhůta pro provedení platební transakce, je v zákoně o platebním styku jednoznačně definován jako okamžik, kdy banka obdrží platební příkaz,“ říká Hájková.

Banky se podle názoru ministerstva financí nemohou od této definice odchýlit tím, že ve svých obchodních podmínkách definují okamžik přijetí platebního příkazu jinak. Prakticky si tak totiž o další den posunuly dvoudenní lhůtu, kterou pro převod peněz mezi různými tuzemskými bankami stanoví od 1. listopadu zákon o platebním styku.

Odložená splatnost? Ano, ale jen když to klient chce Online deník Aktuálně.cz zjistil, že banky v neprospěch klienta uplatňují dvě možné výjimky stanovené zákonem. Ministerstvo financí - stejně jako předtím Finanční arbitr a fakticky také Česká národní banka - potvrzují, že tyto výjimky lze použít jen ve specifických případech, nikoliv paušálně a k obcházení zákonné lhůty dvou dnů. „Banka a klient se mohou dohodnout, že za okamžik přijetí bude považován pozdější okamžik nebo okamžik, kdy se splní určitá podmínka. Jde o případy takzvané odložené splatnosti, kdy klient má zájem na tom, aby prostředky z jeho účtu byly odepsány později, či případy takzvané podmíněné splatnosti, kdy k provedení platebního příkazu dojde pouze v případě splnění určité podmínky - například na účtě je dostatek prostředků,“ připomíná Hájková. Banky však tuto výjimku využily k tomu, že z ní udělaly pravidlo. „Takový postup představuje zcela jednoznačně obcházení zákona, neboť banky by se tím zcela vyhnuly povinnosti dodržovat lhůty pro provedení platební transakce,“ upozorňuje náměstkyně ministra. Takové ustanovení obchodních podmínek je neplatné a klienti se mohou jeho neplatnosti dovolat při řešení konkrétního sporu před soudem nebo před finančním arbitrem. „Pokud banka podle tohoto ustanovení postupuje, tak ve skutečnosti nedodržuje zákonem stanovené lhůty a dopouští se správního deliktu, za což jí může ČNB uložit pokutu,“ dodává Hájková. Stejná lhůta i pro papírové příkazy

WT100

Druhá výjimka z obecné definice okamžiku přijetí platebního příkazu se týká toho, že banka může stanovit okamžik „blízko konce provozní doby“ s tím, že platební příkazy přijaté po tomto okamžiku se považují za přijaté na počátku následujícího pracovního dne.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).