Menu Zavřít

Barák od střechy

6. 3. 2013
Autor: euro

Pokud by byly zdravotní pojišťovny akciovými společnostmi, zbytečná lůžka by už dávno neexistovala.

Ministerstvo zdravotnictví chce rozpoutat mezi zdravotními pojišťovnami konkurenční boj. Umožní jim, aby svým pojištěncům předepisovali malou část pojistného nikoli jako procento z příjmu, ale jako pevnou nominální částku, která se bude moci ústav od ústavu lišit. Pojišťovny si tak budou moci přetahovat klienty tím, že budou nabízet o maličko levnější pojištění, a budou tak motivovány k lepšímu hospodaření.

Vypadá to dobře a má to logiku. Funkčnost systému však naráží na to, že je roubován na institucionální postavení pojišťoven, které je zcela demotivační. Zdravotní pojišťovna je takové podivné zvíře. Podle zákona vlastně nikomu nepatří a ten, kdo ji zakládal, v ní má jen omezený vliv. Neexistuje vlastník ani nikdo další, kdo by byl zainteresován na dobrém hospodaření a poskytování co nejlepších služeb. A tak pojišťovny, zejména ta největší a státem ovládaná, hospodaří především na politickou objednávku.

Další propad zdravotních pojišťoven

Dokladem je poslední humbuk kolem rušení části akutních lůžek, které české zdravotnictví opravdu nepotřebuje. Nejprve pojišťovny velmi objektivně zjistily, kde mají přebytečné kapacity, na nichž by mohly ušetřit miliardy. Zvedlo by to i kvalitu léčby, protože by se péče centralizovala a lékaři by dělali více stejných výkonů. A tím by rostla jejich kompetence a snižoval se počet pooperačních komplikací.

Ale pak začal mazec. Páni doktoři zapojili své kamarády na hejtmanstvích, ministerstvech a v Parlamentu. A pojišťovny sklaply kufry a odebraly se do červených čísel. Nyní se v nich budou propadat hlouběji a hlouběji a poroste tlak na to, aby se zvedlo jedno z nejvyšších zdravotních pojištění na světě a aby stát navýšil platby za své pojištěnce.

Pokud by byly zdravotní pojišťovny akciovými společnostmi, jak navrhoval proklínaný ministr Julínek, zbytečná lůžka by už dávno neexistovala. Je jasné, že k zisku motivované pojišťovny by musely být odpovídajícím způsobem regulovány, aby oněch zisků nedosahovaly na úkor zdraví klientů. Ale i to lze ošetřit. Takže vylepšené pojistné je sice fajn, ale je to stavění domu od střechy.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Do rajčat

ebf - tip - debata

Drahý Brusele

Vondrovoloviny


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).