Menu Zavřít

Bárta zastaví čtyři dopravní stavby a 12 v přípravě

13. 8. 2010
Autor: profit

Ministerstvo dopravy zastaví čtyři dopravní stavby, které jsou nyní v plném běhu a dalších 12 staveb, které se připravují, nebo jsou minimálně rozestavěné. Uvedl to dnes ministr dopravy Vít Bárta během páteční tiskové konference v Liberci.

Autor: Martin Siebert

Bárta v pátek navštívil Liberecký kraj a právě tam definitivně oznámil, které stavby ministerstvo dopravy kvůli nedostatku peněz budou zastaveny.

Zastaví 12 rozestavěných silničních staveb, u dalších tří projektů zastaví přípravu. Ze zastavených staveb jsou čtyři ve vysokém stupni rozestavěnosti, jde o tři silnice první třídy v Moravskoslezském kraji - jsou to dvě přípojky do Ostravy a spojka mezi Opavou a Ostravou - a jedna silnice stejné kategorie u České Lípy.

Dalších osm staveb včetně pěti rychlostních silnic je v minimálním stupni rozestavěnosti. Na seznamu je například R35 u Hradce Králové a R7 u Postoloprt. Naopak dálnice Bárta z „černého“ seznamu zcela vynechal, termíny se pak prodlouží u staveb D8 do Ústí nad Labem a D47 u Bohumína.

Zároveň Bárta rozhodl o zastavení 31 staveb na železnici.

Ředitelství silnic a dálnic teď staví zhruba pět desítek projektů. Pro příští rok by ale příjem Státního fondu dopravní infrastuktury ze státního rozpočtu měl klesnout o sedmnáct miliard korun a to ovlivní i některé nedokončené úseky.

ebf - tip - debata

„Snažil jsem se jednat se stavebními společnostmi tak, abychom našli prostředky, abychom nemuseli zastavovat celou řadu dalších staveb,“ zmínil Bárta s tím, že ministerstvu nyní chybí pět miliard korun a z toho „zdědil“ 2,4 miliardy z loňské ztráty Statního fondu dopravní infrastruktury.

Více na ParlamentníListy.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).