Letošní žebříček nejlepších barů je možná trochu jiný než dříve. Není limitován jen na bary na území hlavního města Prahy, ale pro zastoupení v něm bylo nezbytnou podmínkou poskytování mixologických služeb na té nejvyšší možné úrovni, s úctou k barmanskému řemeslu a hostům, kteří do barů chodí hodit za hlavu starosti všedních dní, ale i utratit poměrně vysoké částky, jimž by poskytované služby měly rozhodně odpovídat.
Hodnotili jsme nejen chuť podávaných nápojů, která je samozřejmě pro spokojenost zákazníků naprosto zásadní, ale i přístup barmanů ke své práci i hostům.
Jde o způsob komunikace s návštěvníky i mezi barmany navzájem, znalosti aktuálních trendů v oboru nebo samotnou prezentaci drinků. Složité zdobení vytvořené z řady nezvyklých komponent může sice hosta zaujmout, mnohdy mu ale brání drink nějakým standardním způsobem vypít, aniž by se pokapal nebo musel ozdoby z nápoje vyjmout a odložit je na stůl, na kterém navíc často chybí alespoň ubrousek, na nějž by se daly prvky nechtěné ve sklence dát.
Srovnávali jsme i kvalitu obsluhy hostů sedících mimo barový pult, protože sebelepší a sebevzdělanější barman se o všechny návštěvníky baru sám postarat nemůže. K čemu je pak ale schopný barman, když hosty sedící u stolů obsluhuje standardní personál, který kromě stálé nabídky baru nemá o jiných koktejlech ani ponětí?
Další podmínkou pro umístění v žebříčku pak bylo, aby míchané nápoje byly stěžejní nabídkou podniku a nejednalo se jen o doplňkovou službu. Současným trendem je spíše úzká specializace než kombinace baru, kavárny, vinotéky a restaurace v jednom. Stranou našeho zájmu nezůstalo ani prostředí, ve kterém se míchané nápoje podávají. Do tohoto parametru nespadá jen pohodlí hostů nebo designové řešení interiéru, ale i čistota práce barmanů a čistota podniku jako taková.
Hodnoticích kritérií bylo mnoho a sestavit na jejich základě první desítku nebylo vůbec snadné. Přesto věříme, že právě návštěva vybraných podniků vám udělá radost a odcházet z nich budete spokojení.