Menu Zavřít

Básník Seifert bude mít na Žižkově plastiku

10. 9. 2016
Autor: Hana Hamplová Wikimedia

Držitel Nobelovy ceny za literaturu a jeden z nejvýraznějších českých literátů Jaroslav Seifert bude mít na Žižkově v Praze 3 plastiku, která připomene jeho dílo. U příležitosti 115. výročí narození básníka ji chce radnice odhalit 19. září. Místo získá v Chelčického ulici 2.

Jaroslav Seifert byl žižkovským patriotem, a tak má umístění památníku v této pražské čtvrti podle radnice Prahy 3 své opodstatnění. Finanace se podařilo získat díky nadačnímu fondu, který založil Pen klub.

EBF24

„Je nám velkou ctí vzdát poctu velkému spisovateli a současně žižkovskému rodákovi. Jedná se o další krok, kterých bychom rádi připomínali důležité osobnosti naší městské části,“ řekla starostka Praha 3 Vladislava Hujová.

Myšlenka plastiky se dle Prahy 3 odvíjí zpočátku od obyčejného tvaru obrubníku, trpně nesoucí zábradlí, jež ohraničuje pozemek. Tvar ale náhle opouští svůj všední úděl a v bronzové surrealistické proměně míří svobodně a energicky vzhůru. Současně s sebou nese verš Seifertovi básně Prosinec 1920: „..to slovo letělo jako pták do sítě hvězd…“

Dále čtěte:

Cena Jaroslava Seiferta udělena

Praha 3 prodá pozemky u Viktorky

Porcování Žižkova se zadrhlo


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).