Menu Zavřít

BASTA FIDLI

18. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí

Ministr financí Pavel Mertlík odvolal z funkce svého náměstka Miloslava Fiedlera. Důvodem odvolání byla podle mluvčího ministra Libora Vacka „určitá pochybení z hlediska výkonu funkce . Řízením úseku financování neziskové a podnikatelské s féry a majetkoprávního odboru byl pověřen dřívější Fiedlerův zástupce Jiří Volf, ředitel odboru financování neziskové sféry. Volf (58)absolvoval Vysokou školu ekonomickou, obor ekonomika průmyslu. Svoji profesní pozornost věnuje v posledních dv aceti letech financování veřejných služeb. Je členem správních rad tří vysokých škol a členem Senátu Akademie věd. Je ženatý, otec dvou dospělých synů.

EBF24

Fiedler je zatím stále zaměstnancem ministerstva financí. Nového náměstka by podle Vacka měl ministr jmenovat v nejbližší době. Jedním z kandidátů je i Jiří Volf.

Do funkce náměstka jmenoval Fiedlera bývalý ministr Ivo Svoboda. Týdeník EURO v čísle 35/1999 v článku o politizaci daňové správy informoval o podezření, že Svobodovy personální zásahy do daňové správy nebyly motivovány snahou o ;její zlepšení. Fiedler byl od roku 1991 ředitelem Finančního ředitelství v Praze, jež mimo jiné kontrolovalo v té době Svobodovy firmy Omnia daně, účetnictví a Zora Euro. Jeho nástupce na berním úřadě Karel Prekšl byl v lednu 1999 od volán ministrem Svobodou bez udání důvodu a proti vůli svého přímého nadřízeného, vrchního ředitele Ústředního finančního a daňové ředitelství Jana Knížka. Podle Libora Vacka Fiedlerovo odvolání nemá souvislost s jeho dřívější prací na fin ančním ředitelství ani s jeho činností pod exministrem Svobodou.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).