Menu Zavřít

Jen pro vyvolené: na stabilizaci sítě vydělají majitelé uhelných elektráren

13. 2. 2018
Autor: čtk

Svá první bateriová úložiště elektrické energie postavily v Česku společnosti E.ON a Solar Global. Jenže mají smůlu – do lukrativního byznysu s podpůrnými službami na stabilizaci sítě pustí stát pouze baterie umístěné v areálu uhelných elektráren či tepláren. Připomínky oborové asociace Aku-bat CZ smetl Energetický regulační úřad ze stolu. Těžit z toho budou velcí hráči jako ČEZ či EPH.

V Německu, Británii či Kalifornii je to dynamicky rostoucí byznys. Desítky soukromých investorů staví bateriová úložiště energie, do kterých ukládají elektřinu v době přebytku výroby a dodávají ji do sítě v době, kdy je poptávka a s ní i cena proudu vyšší. Současně se ukázalo, že bateriové systémy jsou ideální pro stabilizaci frekvence v rozvodné síti. Pokud si někdo myslel, že stejný byznysplán zopakuje v Česku, tak právě narazil na realitu.

Státem vlastněný podnik ČEPS sice v nových pravidlech provozování přenosové soustavy umožnil využití baterií k dodávce podpůrných služeb, ale jen někomu. Tuto možnost dostanou jen majitelé baterií funkčně propojených s provozováním turbogenerátorů o elektrickém výkonu nejméně deset megawattů. Tedy hlavně vlastníci uhelných elektráren a tepláren. Baterie tudíž nebude možné využít třeba ke stabilizaci výkonu větrných elektráren, ani se nebude vyplácet stavět je samostatně.

Proti navrženým pravidlům podalo námitku oborové sdružení Aku-bat CZ, mezi jehož členy patří investor do záložních bateriových systémů Solar Global či dodavatel těchto zařízení Siemens. Jenže Energetický regulační úřad potvrdil platnost návrhu společnosti ČEPS v původním znění.


Elektřina do plynu, na ztráty nehledě. Energetické firmy začínají experimentovat

 Pán baterie. Skupina Solar Global vybudovala v Prakšicích první velkokapacitní baterii v Česku. Na snímku je spolumajitel firmy František Smolka.


„Navrhované změny nejsou v rozporu s právními předpisy ani nedochází k založení značné nerovnováhy v právech a povinnostech účastníků trhu,“ uvedl regulátor na svém webu.

Zdroj webu Euro.cz, který si nepřál být jmenován, za výsledným rozhodnutím vidí lobbování velkých energetických skupin ČEZ a EPH. Právě ty dlouhodobě nejvíc vydělávají na poskytování podpůrných a systémových služeb pro přenosovou soustavu ČEPS.

Ministerstvo průmyslu a obchodu po odvolání náměstkyně Lenky Kovačovské, která byla moderním technologiím nakloněna, opět dává přednost tradičnímu pojetí energetiky založenému na uhlí a jádru.

MMF24

O úložištích energie dále čtěte:

Úložiště energie přinesou revoluci. Zažehnout ji může Česko

Tajemné baterie HE3DA. Obří investici za 30 miliard doprovázejí nejasnosti

Vědec Jan Procházka, který stojí za technologií ukládání energie v bateriích HE3DA


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).