Menu Zavřít

Baterie za 65 milionů. Carpaterra rozšiřuje teplárnu v Plané

20. 2. 2018
Autor: čtk

Investiční skupina Carpaterra rozšíří teplárnu v Plané nad Lužnici o úložiště energie. Část nákladů uhradí z evropské dotace.

Další investor se rozhodl v Česku postavit velkokapacitní bateriové úložiště elektřiny. Na předchozí investice energetických skupin E.ON a Solar Global naváže teplárenská firma C-Energy Planá, za kterou stojí investiční skupina Carpaterra byznysmenů Ivo Nejdla a Michala Susaka. Jedná se o investici za zhruba 65 milionů korun.

Jak vyplývá z oznámení ve věstníku veřejných zakázek, investor má v plánu pořídit bateriové úložiště o výkonu čtyři megawatty a užitné kapacitě ve výši 2,5 megawatthodiny. Velikostí tak překoná již dokončená úložiště firem E. ON a Solar Global více než dvojnásobně. Část nákladů na stavbu chce C-Energy uhradit dotací z evropských fondů, konkrétně z programu na podporu podnikání a inovací.


Jen pro vyvolené: na stabilizaci sítě vydělají majitelé uhelných elektráren

 E.ON otevřel velkokapacitní úložiště v Mydlovarech


Na podobné projekty je nyní ten správný čas. Provozovatel přenosové soustavy ČEPS totiž umožnil majitelům velkokapacitních baterií dodávat podpůrné služby pro stabilizaci sítě, ale nikoli všem zájemcům. Stanovil si podmínku, že provoz baterií musí být provázán s provozem parní turbíny. Četní kritici takové rozhodnutí odmítají a upozorňují, že na investici do bateriového systému vydělají hlavně majitelé uhelných elektráren a tepláren.

MMF24

Vstup do nové oblasti energetického byznysu zvažují i další zájemci. Patří mezi ně i ČEZ, který má v plánu stavět bateriové úložiště energie v areálu uhelné elektrárny Tušimice na Chomutovsku. Vzhledem k omezujícím podmínkám společnosti ČEPS se však nejspíš nenaplní optimistický odhad šéfa asociace Aku-Bat Jana Fouska, který na konci loňského roku hovořil o výstavbě až 20 úložišť během dvou let.

Přečtěte si také:

Úložiště energie přinesou revoluci. Zažehnout ji může Česko

Tajemné baterie HE3DA. Obří investici za 30 miliard doprovázejí nejasnosti

Kapacita 1,75 megawatthodiny. E.ON zprovoznil největší bateriové úložiště v Česku


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).