Menu Zavřít

Bátora jako zbraň TOP 09

19. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Politika

Vládní koalice už ve jménu „reforem“ přežila tolik skandálů a vzájemných půtek, že na první pohled nedává žádný smysl, aby se nyní rozpadla kvůli jednomu úředníkovi, byť s kryptofašistickými názory. Navíc „oficiálně“ nikoliv kvůli oněm kryptofašistickým názorům, ale kvůli urážce politika. Na druhý pohled ovšem právě tato „hloupost“ zosobněná neomalenými výroky Ladislava Bátory může opravdu ke konci kabinetu Petra Nečase vést. V často nepřehledných vnitrokoaličních tahanicích, kde mohou obě (nebo všechny tři) strany sporu nabízet vlastní verzi popisu událostí, je totiž „kauza Bátora“ vcelku jednoznačná.
Bývalý člen nacionalistické národní strany a šéf iniciativy D.O.S.T. i v pozici státního úředníka prezentuje své často xenofobní a homofobní názory a pouští se do aktivit, které státnímu úředníkovi nepřísluší (dopis velvyslancům proti podpoře pochodu gayů). Jeho několik dní starý status na Facebooku, ve kterém Karla Schwarzenberga označil za „chudáčka starého“, byl sice vrcholně nevhodný a hloupý, ve srovnání s výše uvedeným šlo ale vlastně o „prkotinu“. Přesto TOP 09 vzala právě tento výrok za záminku k opuštění jednání vlády a hodlá tak činit až do chvíle, kdy buď ministr Josef Dobeš odvolá Bátoru, anebo premiér Nečas Dobeše.
Kvůli Bátorově krytí z Hradu a strachu Petra Nečase z ohrožení vlády se zřejmě nakonec nestane ani jedno. Řešením by pak logicky musel být buď ústupek topky, anebo její odchod z koalice. Při první variantě by topkaři vypadali jako hlupáci. Druhá možnost zní poté, co TOP 09 „skousla“ kauzu ProMoPro či se držela dál od tahanic mezi ODS a VV, značně bizarně. Jenže v dlouhodobé fungování koaliční vlády už nevěří představitelé ani jedné ze tří zúčastněných stran.
Nikdo nechce mít pochopitelně nálepku rozbíječe. De facto se tak jen čeká na vhodnou a veřejnosti vysvětlitelnou záminku. Spekuluje se, že ji véčkaři najdou při projednávání státního rozpočtu, kdy se budou moci pasovat do role ochránců peněženek chudých, což by jim mohlo dát jakous takous naději na politické přežití. Zatímco když dopustí rozbití vlády kvůli jednomu úředníkovi, Vít Bárta to nevysvětlí, ani kdyby s podporou spolupracovníků Václava Klause stokrát omílal své teze o „svobodě slova“. Toho si jsou v TOP 09 dobře vědomi, a proto na první pohled banální spor o jednoho úředníka dostává nový náboj. „My toho už máme opravdu dost. Spor o úředníka sice může být z pohledu fungování vlády malicherný, ale je čitelný. To máme čekat, až se Bárta pasuje do role zachránce chudých, vládu stejně rozbije a bude se tvářit jako hrdina?“ popsal motivaci své strany jeden z vrcholných představitelů TOP 09.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).