Menu Zavřít

BAZÉNY ŘEDÍ RIZIKA

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Průtokové ohřívače podílových listů jsou v ČR novinkou

Ve světě jeden z nejrozšířenějších způsobů investování - fond fondů - se začíná pomalu připomínat i v Čechách. Investor si prostřednictvím tohoto „bazénu podílových listů objedná několik většinou zahraničních fondů najednou, protože fondy fondů nakupují akcie pouze svých kolegů.

Výhodou těchto bazénů je to, že klient si může jedinou investicí nakoupit značně diverzifikované, a tím málo rizikové cenné papíry při minimální výši vkladu. Kdyby totiž objednával jednotlivé fondy zvlášť, zabralo by mu to spoustu času, mohl by zaz namenat značné ztráty, ale především by se nedoplatil. Většina zahraničních fondů totiž přijímá vklady až od stovek tisíc korun.

Každý fond fondů má stanovenou minimální výši investice. U zahraničních se pohybuje v přepočtu okolo jednoho sta tisíce korun. Pokud by si chtěl český střádal vybrat dva fondy zaměřené na americký akciový trh, jeden na evropské firemní tituly a jeden na peněžní trh, musel by dát dohromady několik set tisíc korun. Jinak mu nezbude než vsadit na jeden fond a jednoho správce. S vybraným „bazénem však může rozkládat své riziko i s malým množstvím peněz, neboť vstupuje jen do jednoho fondu a ten potom umísťuje svěřené prostředky do dalších. Za malou částku lze tudíž nakoupit balík špičkových zahraničních podílových listů, které by jinak byly nedostupné. Ještě nedostupnější jsou například derivátové fondy s vysokým r izikem i vysokým růstovým potenciálem.

Manažer bazénu navíc za investora přebírá nejtěžší rozhodnutí: na jakou oblast se v investicích zaměřit a jaký fond si vybrat. „Ukazuje se, že 94 procent úspěšnosti celé investice má na svědomí rozhodnutí o stanovení toho, kolik procent z portfolia budou tvořit akcie, dluhopisy a peníze a do kterých regionů a měn budou investice směřovat, tvrdí Petr Šimčák z poradenské firmy Moneco.

První je první.

Tuzemským pionýrem v této oblasti, prvním domácím správcem, který nabídl veřejnosti klasický fond fondů, je První investiční společnost. Ta prodává podílové listy nového subjektu od 1. listopadu a do současné doby jí většinou dr obní investoři svěřili majetek za 40 milionů korun. Vstupní poplatek nastavilo vedení fondu na 5000 korun a vstupní srážku za zprostředkování na čtyři procenta. Z toho dvě procenta jsou poplatek, který musí První Investiční odvést nakupovanému fondu, a dvě procenta si bere jako náklad za zprostředkování obchodu.

O tom, že zájem investovat do čehokoliv na českém trhu je malý, není pochyb. To se bude jistě promítat i do strategie fondu fondů. „Nakoupíme akcie a podílové listy v zahraničí, s domácími akvizicemi nepočítáme, říká manažer Milan P etrák s tím, že prioritou budou akciové nebo obligačním fondy ze zemí OECD. „Uvažujeme o nákupu patnácti až pětadvaceti titulů především z Evropy, USA a Japonska, dodává. Odhaduje, že by příští rok fond mohl spravovat až miliardu kor un.

Efektivnost nákladů.

Ostatní tuzemští správci jsou ale opatrnější. Například Investiční kapitálová společnost (IKS) Komerční banky založení fondu fondů nevylučuje, není to však pro ni bezprostředně aktuální otázka. „V současné době se chceme soustředit p ředevším na naši Rodinu otevřených fondů IKS, otevírání privatizačních fondů a jejich začlenění právě do této Rodiny, říká Jan Pokorný, náměstek ředitele IKS. „Fondy IKS by měly do zahraničí investovat zejména přímo, částečně samozřejmě mohou jít i do fondů v zahraničí. V tomto případě je však nutné pečlivě zvážit efektivitu každé investice, neboť zde dochází k zdvojování poplatků, které v konečné podobě vždy zaplatí právě klient, upozorňuje Pokorný.

I Spořitelní investiční společnost (SIS) považuje fond fondů za zajímavý instrument, který výrazně zjednodušuje řízení a činí pro podílníky srozumitelnější investiční strategii. „My o založení nějakého vlastního typu fondu fondů uvažujeme v poměrně blízké budoucnosti. Podobný produkt bychom mohli nabízet možná už v příštím roce, říká náměstek generálního ředitele SIS Petr Schůt. Ten se však obává, zda při současné platné české legislativě může klasický fond fondů fungovat efektivně . Jednou z podmínek úspěšného fungování je totiž zázemí spolehlivých partnerů, aby se předešlo riziku investic do neprůhledných fondů. Partnerství je podle něj mimo jiné významné i pro rozumné náklady fondu.

Cestou pokusů.

WT100

Vůbec prvním v České republice, kdo začal nabízet fond fondů, byl Credit Suisse, dynamický otevřený podílový fond, který však nemá zainvestováno do fondů všech sto procent majetku. Nějakou dobu už také u nás některé firmy nabíze jí nákupy fondu fondů, nikoliv však svých vlastních, ale jako zprostředkovatelé. Mezi ně patří brněnská společnost MONECO ve spolupráci s rakouskou firmou C-Quadrat. Ta nabízí například dva fondy určené jak pro konzervativní, tak pro dynamické inves tory. Global Fund Selection Balanced má konzervativní portfolio aktuálně tvořené z 46 procent akciovými, z 38 dluhopisovými a z šesti procent derivátovými fondy. Zbytek tvoří peněžní rezervy. Global Fund Selection Growth zase představuje dynamické portfolio aktuálně tvořené z 57 akciových, ze čtrnácti dluhopisových a z šestnácti procent derivátových fondů. Zbytek jsou peněžní rezervy fondu.

V portfoliích figurují fondy takových renomovaných správců, jako jsou Morgan Stanley, Merrill Lynch, Mercury, Fleming, Parvest či Threadneedle. Oba fondy jsou určeny pro investory s investičním horizontem minimálně pět a více let. Minimální vý še první investice je 3634 eur (50 000 ATS). Další investice lze provádět již od 10 000 ATS, při pravidelném měsíčním či čtvrtletním investování se částka snižuje na 2500 ATS.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).