Menu Zavřít

BECHEROVKA: TAK I TAK

18. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Manažerský barometr

Názory manažerů na to, komu má vláda prodat zbývající podíl ve firmě Jan Becher – Karlovarská Becherovka, byly vzácně vyrovnané. Třicet dva procent oslovených se domnívá, že likérku by měl dostat nový investor, a čtyřicet jedna procent si myslí, že kabinet by se měl dohodnout se současným investorem.

„Becherovka je dalším z případů, který krásně ilustruje neschopnost české vlády provádět privatizaci transparentně a efektivně, odpověděl ředitel, který Miloši Zemanovi doporučuje hledat nového investora. Další uvedl: „Vláda by měla nejdříve provést důkladný forenzní audit hospodaření firmy a případné problémy řešit i trestněprávní cestou, ukáže–li se to nezbytným. Samozřejmě pro firmu tohoto typu je třeba nalézt strategického investora. Věřím, že vláda bude postupovat uvážlivěji než v případě společnosti Salb, kdy se jednoznačně ukázalo, že vyšší rychlost výběru je vždy na úkor kvality.

Naopak manažer hlasující pro současného investora argumentoval, že „nyní je pro chod firmy asi podstatnější, aby společnost měla stabilní vedení a vlastníka.

Opakovaně zazníval i motiv vyjád–řený dalším ředitelem: „Vláda by měla prodat zbývající podíl za nejvýhodnějších možných podmínek. Současný investor by měl mít jen možnost dorovnat nejlepší nabídku konkurence. O jiné řešení se připravil nesplněním podmínek privatizační smlouvy.

ebf - tip - debata

Někteří respondenti poukazovali na podezření, že politici při privatizačních rozhodnutích volí na základě jiných kritérií, než je maximální přínos pro statní kasu. „Možná bude lepší počkat s doprivatizací Becherovky až na příští volby. Pokud vyhraje čtyřkoalice, dostane nynější investor zbývající podíl gratis spolu se státní dotací. Pokud by se Becherovka zavázala zajistit bezplatný nápojový catering na akcích ČSSD, mohli bychom se dočkat překvapivého složení koaliční vlády.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).