Menu Zavřít

Bedřich Kopecký: Příliš neznámý Kazachstán

1. 8. 2012
Autor: reuters

Kazachstán? V Česku se o něm vesměs stále ví jen to, že je obrovský a bohatý na ropu. Což je škoda. Tato země má velký potenciál – a stejně tak ho mají i vzájemné kontakty. Málokdo u nás například ví, že Kazachstán předstihl Kanadu a Austrálii v těžbě uranu.

Nebo že přibližně třetina titanu potřebného pro výrobu airbusů pochází právě z Kazachstánu. A do třetice vzácné zeminy: strategické suroviny, o které během únorové návštěvy prezidenta Kazachstánu Nazarbajeva v Německu projevili Němci velký zájem.

I české firmy přitom začínají tuto zemi s krásnou přírodou (vzpomeňme Ťan-šan anebo Altaj) sledovat. Kazachstán byl už před časem zařazen mezi dvanáct prioritních zemí z hlediska našich exportních zájmů. A v roce 2011 dosáhl vzájemný obchodní obrat 862 milionů dolarů, což znamenalo meziroční nárůst o 46 procent. Tento trend pak potvrdilo červnové zasedání českokazachstánské mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci v Usť-Kamenogorsku.

Mimochodem právě v Usť–Kamenogorsku se nachází montovna automobilů Škoda, které tu jsou stále populárnější. Češi ale asi znají spíše nedaleký Semipalatinsk, kde jsou dodnes patrné důsledky jaderných pokusů z dob Sovětského svazu; a pochopitelně také Bajkonur na jihu Kazachstánu. Většinu českých občanů by možná také překvapil velký zájem mladých Kazachů o studium v Česku. Dnes jsou u nás asi dva tisíce kazašských studentů.


Čtěte také:

Nová exportní strategie: Přepřaháme směr Východ!

V Kazachstánu zakázali Cohenova Diktátora

Další banka v Kazachstánu

MMF24


No a opačným směrem putují například úspěšní čeští sportovci: Miroslav Beránek je trenérem národního fotbalového týmu Kazachstánu a Pavel Trávník trénuje národní fotbalové mužstvo do 17 let. Roman Kreuziger byl donedávna členem cyklistického týmu Astana a trio našich hokejistů Jiří Novotný, Lukáš Kašpar a Kamil Kreps hrálo KHL za tým Barys Astana.

Autor je velvyslancem ČR v Kazachstánu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).