Menu Zavřít

BĚLEHRÁDEK BUDE VYSTŘÍDÁN

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

A n t i m o n o p o l n í     ú ř a d

Prezident Václav Havel a premiér Miloš Zeman budou v nejbližších dnech jednat o obsazení uvolněného křesla šéfa úřadu pro hospodářskou soutěž. Vyplývá to z vyjádření Martina Krafla z tiskového odboru prezidentské kanceláře.

Současný předseda antimonopolního úřadu Stanislav Bělehrádek opustí svou funkci 11. prosince 1998. Důvodem je zákon o střetu zájmů, podle něhož se neslučují funkce šéfa zmiňované instituce a senátora. Vzhledem k tomu, že noví senátoři budou 16. prosince 1998 skládat svůj senátorský slib, musí Bělehrádek do tohoto termínu svou funkci opustit.

ebf - tip - debata

Stanislav Bělehrádek (KDU-ČSL) stál v čele antimonopolního úřadu od června 1991, kdy se stal předsedou Českého úřadu pro hospodářskou soutěž. V letech 1992 až 1996 měl úřad statut ministerstva pro hospodářskou soutěž, pak byl znovu transformován na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Nový předseda úřadu bude jmenován prezidentem na návrh vlády. Žádná konkrétní jména však zatím nejsou známa. Podle lidoveckého poslance Miroslava Kalouska však z logiky věci vyplývá, že by to rozhodně neměl být nikdo z politiků. Nejen poslanců či senátorů, což sám o sobě zakazuje již zákon o střetu zájmů, ale ani nikdo z vyšších stranických pozic. Křeslo šéfa antimonopolního úřadu by měl podle něj obsadit někdo z vyšších úředníků úřadu či odborníků mimo něj.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).