Menu Zavřít

Benzinky budou možná zachycovat výpary

8. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Čerpací stanice v celé Evropské unii by měly být v budoucnu povinně vybaveny zařízením, které umožňuje zachytávat škodlivé výpary uvolňované při čerpání paliva.

CIF24

Počítá s tím návrh Evropské komise. Tyto technologie umožňují zachytit i více než 85 procent výparů obsahujících benzen, které způsobují rakovinu a mají negativní dopady na životní prostředí. „Tento návrh zlepší zdraví evropských občanů,“ řekl eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas. Podle něj totiž umožní snížit emise dvou škodlivých látek – přízemního ozonu a benzenu.

Opatření by se mělo podle Komise vztahovat na pumpy s roční kapacitou přes 500 krychlových metrů v případě, že jde o nově budovaná či významným způsobem přestavovaná zařízení. Zachycovat škodlivé výpary budou muset i všechny stanice, které stojí pod obytnými domy, a to bez ohledu na jejich velikost a kapacitu. Největší existující čerpací stanice s kapacitou přesahující 3000 krychlových metrů budou rovněž muset nejpozději do roku 2020 výpary zachycovat, dodala Komise.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).