Menu Zavřít

Berka a Starka

18. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Hollywoodské béčko, česká tunelářská A třída

Opravdu to vypadá jako scénář špatného mafiánského filmu. Jeho ústředními postavami jsou údajně zkorumpovaný soudce, majitel jednoho středně velkého okresního města a záhadný Ital podivné pověsti. Hraje se o miliardy korun a roky kriminálu. Námět ukazuje na typické hollywoodské béčko, nebo českou tunelářskou A třídu. Titul se nabízí sám: Berka a Starka. Řeč není samozřejmě o ničem jiném než Union bance. To, co se odehrálo minulý týden před zraky užaslého národa, asi dosud nemá obdoby. Za zneužití pravomoci veřejného činitele je stíhán soudce Berka z Krajského soudu v Ústí nad Labem a vážně mu hrozí vazba, což asi těžko někoho pobouří. Pochybovat o právoplatnosti kroků ústeckého soudce při vyhlašování konkursu na záhadně přejmenovanou a přemístěnou Union banku by vyžadovalo neúměrnou míru důvěřivosti. Mediálně populární šéf fotbalového klubu a prakticky neomezený vládce Příbrami Jaroslav Starka, namočený do četných skandálů, byl obviněn z únosu a vydírání italského manažera Roselliho, nicméně vazba mu nehrozí. Státní zástupce usoudil, že jistě on ani gorily, které má k dispozici, nebudou ovlivňovat svědky a vzhledem k tomu, že jeho fotbalisté hrají se Spartou, nehrozí ani útěk. A tak nepožadoval ani kauci. Nevidět takový mač, to je přece horší než pár let kriminálu za těžký zločin. O míře důvěřivosti státního zástupce nejspíše nelze veřejně spekulovat. Jaké jsou náklady na natáčení této krimikomedie, si netroufneme odhadnout. Zato očekávané tržby se počítají daleko lépe. Za tohoto bezpečnostního hemžení při pramalém zájmu médií polovina představenstva Union banky minulý týden ve stejnou dobu podala návrh na vyrovnání a druhá polovina podpořila konkurs. V Union bance je v nominální hodnotě 25 miliard aktiv. Auditor došel k závěru, že likvidační hodnota je zhruba třetinová. Můžeme předpokládat, že svůj odhad určitě nenadsadil a vzhledem k zadavatelům ocenění, kteří prosazují soudní vyrovnání s věřiteli, byl spíše hodně konzervativní než konzervativní. Ústecký podnikatel Tomáš Pitr, který kamarádí se Starkou a dalšími obdivovateli krás Příbrami a okolí Orlické přehrady, neváhal vytáhnout těžký kalibr. Ve vyrovnání si Goldman Sachs přijde minimálně na nekřesťanské čtyři miliardy zisku a ubozí věřitelé budou oškubáni. S podvodnými pokusy o konkurs, s únosem a vydíráním nemá nic společného.
Otevřeně je třeba připustit, že Goldman Sachs není charitativní organizací Člověk v tísni a o Union banku se nezajímá z důvodů humanitárních. Je to investiční banka, která patří mezi světovou špičku ve zhodnocování znehodnocených aktiv. Pokud je tedy dnes vidíme v Union bance. Jsou tam, kde by je člověk čekal. Marže při obchodování s nestandardními aktivy se pohybuje až okolo 30 procent. Není tedy vyloučeno, že z kalkulace Goldmanů v Unionce vychází i miliardový výnos, a bylo by lépe, kdyby si bylo možné vybrat z více rovnocenných uchazečů o aranžmá této hostiny. Je ale stejně nepochybné, že 30 procent, které Goldman Sachs nabízí věřitelům, je nejlepší nabídka, jež je momentálně na stole. K vyrovnání je po souhlasu soudu třeba, aby se sešla schůze věřitelů, kde bude pro projekt hlasovat padesát procent přítomných, kteří představují minimálně tři čtvrtiny přihlášených pohledávek. Lze tedy očekávat, že Goldmani ještě před svoláním schůze nabídnou střádalům opravdu zajímavý obchod. Za podepsání plné moci pro důležité hlasování získají držitelé nepojištěných vkladů v Union bance solidní hotovost, a to hned.
To je podstatný rozdíl od konkursu, který Tomáš Pitr - nemaje, jak vehementně tvrdil, vlastně vůbec žádné zájmy v Union bance - prosazoval prostřednictvím osob, jež dle vlastních slov dosadil za neznámých okolností do vedení banky. Návrh na konkurs podaný pány Veselovským a Gaubem znamená, že pánem nad veškerým majetkem bude konkursní správce a drobní střadatelé budou muset čekat, kolik na ně zbude z rozprodeje majetku. Může to být víc stejně jako nic. Když nám z mlhy vystupují obrysy dvou soupeřících supů nad mrtvolou poslední malé české banky, neměly by nám unikat drobné detaily. Předně to, že pro natáčení takových thrillerů jsou v Česku mimořádně vhodné systémové exteriéry. Není zdaleka výjimkou, když soudce kamarádí s nějakým konkursním správcem či advokátem více, než odpovídá standardním etickým pravidlům, a tomuto kamarádství pak odpovídají i určité právní úkony. Stejně tak není výjimkou, když některý podnikatel mívá ze strany nejen místních funkcionářů tak speciální zacházení, že vzniká otázka, zda je to ještě podnikatel. Kauza Union banky vyvolala extrémní pozornost politiků i veřejnosti. O nákladnosti podnikání orlického klubu zahrnujícího lidi, jako je Starka, Pitr, Mrázek či Provod, z hlediska českého daňového poplatníka není příliš pochyb. Stejně jasno by však mělo být o jejich trestněprávní odpovědnosti. Zatím to nevypadá, že bychom se mohli kojit přehnanými nadějemi.

  • Našli jste v článku chybu?