Menu Zavřít

Bernie ustoupil

6. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Formule 1

ebf - tip - debata

PRAHA (Reuters, tpk) – Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone souhlasí s tím, aby se na ziscích z mediálních a komerčních práv větší měrou podílely evropské automobilky, které se účastní seriálu velkých cen. Vyplynulo to z jeho setkání s prezidentem Mezinárodní automobilové federace (FIA, Fédération Internationale de l'Automobile) Maxem Mosleyem počátkem minulého týdne v Monaku.
Fiat, Ford, BMW, Mercedes a Renault již dříve založily společnost GPWC Holdings. S ní hodlaly od roku 2008, kdy vyprší současná smlouva, odstartovat vlastní šampionát Grand Prix, přičemž hlavním důvodem k tomuto kroku byla neúspěšná jednání s Ecclestonem právě o navýšení podílu automobilek na ziscích, které ročně přesahují miliardu dolarů.
Přestože se zástupci výrobců schůzky nezúčastnili, Max Mosley po jejím skončení prohlásil, že nemají důvod k odchodu z Formule 1. „Domnívám se, že v GPWC budou s výsledky jednání spokojeni. Vše, co žádali, dostanou,“ uvedl po úterním setkání s Ecclestonem.
Automobilky každým rokem investují do vývoje nových motorů miliony dolarů. S jejich odchodem by však Formuli 1 mohl hrozit také úbytek velké části sponzorů, což by vedlo ke snížení příjmů pro hlavního muže seriálu závodů Bernieho Ecclestona.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).