Menu Zavřít

Jak ochladit města: pomoci může i „chytrý beton“

11. 8. 2019
Autor: Profimedia.cz

Američtí odborníci navrhli propustný beton, který by se používal pro chodníky a silnice ve městech a snížil by efekt tepelných ostrovů, kdy se běžné betonové a asfaltové plochy rozpálí až na 60 stupňů Celsia. Voda v porézním betonu a její odpařování by přispívaly k ochlazování betonových ploch. Toto řešení by rovněž snížilo riziko lokálních povodní.

Nový typ betonu pomůže snížit teplotu ve městech během letních měsíců. „Propustný beton může být nákladově efektivním řešením pro zmírnění efektu tepelných ostrovů. Zlepší také hospodaření s dešťovou vodou a obecně kvalitu vod,“ tvrdí jeden z autorů studie Hao Wang z Rutgers University–New Brunswick. Studii převzal odborný časopis Journal of Cleaner Production.


Vídeň se chce zchladit. Kde se město přehřívá, zjišťovali Češi

 Konec června 2019 ve Vídni.


Nepropustné betonové nebo asfaltové povrchy pokrývají ve městech 30 procent celkové plochy a přispívají k tomu, že se města během letních měsíců rozpálí více než oblasti, které nejsou hustě zastavěny. Betonové plochy se ohřejí až na teplotu okolo 60 stupňů Celsia a zahřívají okolní vzduch. Rozdíl mezi velkým městem a venkovem může činit až tři stupně Celsia. Výrazně tepleji je ve městech také během noci.

Beton, kterým protéká voda

Vzorek nového typu betonu. Foto: Hao Wang/Rutgers University-New Brunswick

Nový druh betonu by mohl vést k méně častému používání klimatizací a tím ke snížení emisí skleníkových plynů. Propustný materiál, který vykazuje výrazně větší zrnitost, umožní vodě protékat. Tím se odvádí teplo a sníží se teplota na povrchu. Zejména v období po dešti bude teplota o 25 až 30 procent nižší než u současných chodníků a silnic.

Novinka by mohla obsahovat také odpadní materiály z průmyslové výroby, například strusku, která vzniká při výrobě oceli, nebo popílek z uhelných elektráren.

Americký tým inženýrů pracuje na vývoji vyšší pevnosti betonu, aby byl dostatečně odolný i pro použití na silnicích ve městech. Na vývoji nových materiálů spolupracuje také s odborníky Central South University z čínského města Čchang-ša.

Čtěte také:

Sucho: nové domy budou zelené a naučí se chytat vodu

Na suchu. Nedostatek vody trápí elektrárny i teplárny

Hosté a vetřelci, co táhnou na sever. Klimatická změna způsobí i stěhování zvířat

Málo masa, sem tam brouk. Proměna zemědělství se dotkne hlavně masité stravy

Nové přehrady? Kdeže. Vodu v krajině nejlépe zadrží zdravá půda

MMF24

Jez v Děčíně je nesmysl, Česko může přijít o dotace, varují ekologové

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).