Menu Zavřít

BEZ DŮKAZŮ

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S P T     T e l e c o m

EBF24

Dusno kolem privatizace SPT Telecom, které znovu zhoustlo v prvním pracovním dnu nového roku, hned tak nezřídne. Dosavadní poznatky z aféry, která opět hýbe Českem a nyní i Holandskem, ovšem příliš nového nepřinášejí a závěr se dá učinit jediný. Podezření z možných úplatků trvá, důkazy chybí. Co je tedy nezpochybnitelné?

  1. V České republice se prověřováním podezřelých okolností kolem privatizace SPT Telecom zabývají dva pracovníci ekonomické kontrarozvědky. Bude-li potřeba, tým bude rozšířen.
  1. Ministr vnitra Václav Grulich požaduje odtajnění příslušných bankovních kont, včetně zahraničních.
  1. Informace, že 27 procent akcií Telecomu měla nizozemská společnost KPN (je hlavním akcionářem konsorcia TelSource) získat tím, že podplácela české politiky a státní úředníky, bude vyšetřovat holandská vláda.
  1. Česká vláda o privatizaci SPT Telecom jednala na neveřejném zasedání již v prosinci loňského roku. Případ má prověřit vládní výbor na ochranu ekonomických zájmů nejpozději do letošního června, kdy se má konat řádná valná hromada SPT.

Privatizaci Telecomu od samého počátku provází řada podezřelých indicií:

  1. Nabídka TelSource nebyla ani nejlepší, ani nejlukrativnější, v průběhu soutěže se měnily podmínky tendru.
  1. Někteří lidé, kteří se na výběru strategického partnera podíleli, později získali výhodné posty v Telecomu i v TelSource.
  1. TelSource, ačkoliv získal pouze 27 procent akcií, má ve firmě takřka neomezené pravomoci.
  1. Nejvíce otázek vzbuzují výpovědi některých bývalých vysokých funkcionářů ODS, kteří prý z doslechu vědí, že existuje tajné konto strany ve Švýcarsku a právě na něj byly poslány úplatky za privatizaci SPT.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).