Menu Zavřít

Bez jádra to nepůjde

31. 5. 2014
Autor: Euro

Radost odpůrců jaderné energetiky ze zrušení tendru na dostavbu Temelína moc dlouho netrvala. V Česku bude rozvoj jádra pokračovat – jen s několikaletým odkladem oproti původním plánům. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v médiích upozornil, že jeho rezort připravuje koncept dalšího rozvoje jaderné energetiky v Česku. Na člena současného kabinetu až překvapivě rozumné rozhodnutí.

Ať se to zeleným ekoteroristům líbí nebo ne, jinou možnost ani Česko nemá, tedy pokud si chce udržet alespoň nějakou energetickou nezávislost.

Proč právě jádro, je nasnadě. Po roce 2030 dojdou zásoby hnědého uhlí a doslouží většina tepelných elektráren. Budování větrných ani solárních elektráren v nějakém masivnějším množství není vzhledem k tuzemským podmínkám příliš rozumné a bioplyn s biomasou na všechno stačit nebudou. Těžko představitelné je s ohledem na současnou situaci na Ukrajině i budování elektráren na zemní plyn.

Jaderná energetika má navíc i další velkou výhodu, při výrobě elektřiny nevypouští do ovzduší žádné emise. Možná i proto by měli tuzemští ekologičtí aktivisté přehodnotit svůj postoj k jádru, tak jako to udělali již někteří jejich kolegové v USA.


Čtěte další komentáře Vadima Fojtíka:

Když na magistrátu začnou probíjet stoly

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).