Menu Zavřít

Bez koncepce, zato populární

20. 4. 2020
Autor: Euro.cz

Běžně bývá nákupní zóna v Čestlicích u Prahy během prodloužených víkendů plná zákazníků. Letošní velikonoční svátky však byly jiné. Na jedné straně přeplněné parkovací plochy a auta stojící ve špalírech před vjezdem na parkoviště, v jiné části nákupní zóny pusto prázdno. Pro nezúčastněného to byl až bizarní pohled. Zatímco před vstupem do hobbymarketu se navzdory hygienickým doporučením mačkaly desítky a stovky lidí, na protějším parkovišti před nábytkářským řetězcem nebo o kus vedle před velkým elektroobchodem nebyla ani noha.

Překvapivé je již samotné vysvětlení vládních politiků, že před svátky bylo nutné otevřít obchody, aby se lidé nenahrnuli do parků a turistických oblastí. Ještě zvláštnější je argumentace, proč volba padla zrovna na obchody pro zahrádkáře a kutily. „Potřebovali jsme, aby lidé zůstali doma na zahrádkách,“ prohlásil vicepremiér Hamáček. V zemi, kde skoro tři miliony lidí žijí v panelácích (v Praze je to přes 550 tisíc lidí, tedy téměř polovina obyvatel), vláda přesvědčuje národ, aby nechodil do parků, ale aby si zašel koupit sazenice skalniček.

Proč na základě této logiky politici neotevřeli knihkupectví, autobazary nebo třeba obchody s elektronikou či nábytkem?

A proč podle nového vládního scénáře mohou v květnu otevřít provozovatelé obchodů do tisícovky metrů, přestože jsou umístěné ve velkých nákupních centrech, a větší obchody, byť třeba mají přímý přístup z parkoviště, musejí čekat o měsíc déle? Koncepce i argumentace nula.

Aby bylo jasno: politikům taková rozhodnutí v této těžké době vůbec nezávidím.

Jsem si plně vědom, že žijeme ve výjimečné době, která nemá srovnání s ničím v novodobé historii Česka. Ale právě v takový moment by vláda měla klíčová nařízení – která často rozhodují o budoucnosti celých oborů a na to navázaných desítek tisíc pracovních míst – konzultovat s profesionály z největších firem, oborových svazů či asociací. A to se bohužel neděje.

Absence dlouhodobější koncepce či strategie pro řízení země v klíčových okamžicích je natolik zjevná, že vládu začali kritizovat i hejtmani, kteří s výjimkou Libereckého kraje vystupují ve stejných dresech jako vedení země. Přesto popularita vládních politiků stoupá. Pomineme-li náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu, který není (dosud?) politikem, koronavirová krize katapultovala na výsluní šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Nárůst důvěry z 15 procent na téměř dvojnásobek je v Česku výjimečný, avšak třeba německá kancléřka Angela Merkelová dosáhla podle posledních průzkumů na 64procentní podporu národa. Podobné je to ve Francii, a dokonce ve Velké Británii, kde premiér na prahu pandemie odmítl omezení a prohlásil, že si lidé musejí proti koronaviru vytvořit kolektivní imunitu. Až později začal jednat. Zkrátka - nahoru jdou politici, kteří podle všech prognóz měli pomalu vyklízet pole. Žijeme v opravdu výjimečné době.

Přeji vám hodně zdraví a sil a příjemné chvíle při čtení aktuálního vydání týdeníku Euro.

CIF24

O autorovi| Ondřej hergesell, hergesell@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).