Menu Zavřít

Bez licence i bez šéfa

21. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Union banka

Praha (pp) - Union banka (UB) přišla minulý týden o licenci i generálního ředitele. ČNB v úterý 18. března usoudila, že nemá smysl dále vyčkávat a ukončila správní řízení odnětím licence. Finančnímu ústavu začala běžet patnáctidenní lhůta na podání rozkladu. Jeho šéf Roman Mentlík den po tomto rozhodnutí oznámil, že banka rozklad rozhodně podá a dokonce, že se objevili noví investoři s prvotřídním ratingem.
Měl na mysli patrně investiční banku Goldman Sachs, jejíž český zástupce Vladimír Dlouhý ČTK potvrdil, že s Union bankou spolupracují. Nejspíše však projevovali zájem o některá aktiva banky. Goldman Sahs se v Česku zajímá v současnosti především o obchod s nestandardními pohledávkami.
Optimismus však Mentlíkovi vydržel jen dva dny. V pátek požádal dozorčí radu o uvolnění ze všech funkcí, a ta mu vyhověla. Jak však uvedl, je nadále přesvědčen, že záchranný plán byl reálný a jeho uskutečnění zabránil jen byrokratický přístup většiny subjektů, s nimiž byl projednáván. Union banku strhla do propasti i svou polskou dceru Bank Przemyslowy. Ta se ocitla v polské obdobě naší nucené správy. Zkrachoval totiž plán, že polský finanční dům ovládne Invesmart místo UB. Italové však po krachu svých záměrů v České republice z restrukturalizace vycouvali.
Minulý pátek (21. března) se očekávalo jednání rozhodčího soudu o sporné pohledávce UB vůči ČNB. O žalovaných 1,75 miliardy korun se však opět nejednalo. Tiskový odbor ČNB vydal k tomu informaci, že jednání zabránily právní a technické komplikace.

  • Našli jste v článku chybu?