CHOLESTEROL Ačkoli to může být pro řadu spotřebitelů překvapivé, cholesterol rozhodně nepatří mezi největší škůdce lidského zdraví. Řada vědců se přitom v minulosti snažila prokázat vliv cholesterolu obsaženého v jídle na zvýšené riziko infarktů, tato souvislost ale nebyla prokázána.
CHOLESTEROL
Ačkoli to může být pro řadu spotřebitelů překvapivé, cholesterol rozhodně nepatří mezi největší škůdce lidského zdraví. Řada vědců se přitom v minulosti snažila prokázat vliv cholesterolu obsaženého v jídle na zvýšené riziko infarktů, tato souvislost ale nebyla prokázána. U některých lidí je to právě naopak - například starší lidé žijí s vyšší hladinou cholesterolu déle než s hladinou nízkou.
Cholesterol je pro lidský organismus důležitý stejně jako třeba vitaminy. Jeho základní rolí je stabilizace buněčných membrán a tedy podpora imunitního systému a regulace vzájemného působení tělesných funkcí, takzvaná homeostáze. Cholesterol je také základní stavební látka všech tělesných buněk včetně krve, čistý cholesterol je dokonce zhruba 15procentní součástí mozku a poloviční součástí nadledvinek. Lidské tělo si jej i samo vyrábí. A pokud je cholesterol v potravě obsažen v nadlimitním množství, dochází v lidském těle k přirozené regulaci a jeho produkce organismem klesá. Přívod cholesterolu tak nemá na zdraví lidského jedince žádný vliv.
Pikantní jsou v této souvislosti výsledky rozsáhlého výzkumu v rámci takzvané „Severokarelské studie“ ve Finsku, při němž byla část populace nasměrována na zdravý způsob života s konzumací dietních margarínů na úkor tuků a bylo jí zakázáno kouření. Počet infarktů a chorob krevního oběhu u zkoumaných osob skutečně klesl. V sousední provincii Kuopio bylo zase tamějším obyvatelům dovoleno konzumovat cokoli včetně tučných jídel a kouřit. Výsledky byly šokující - srdeční choroby a nemoci krevního oběhu u nich klesly ještě více než u obyvatel žijících „zdravě“.