Menu Zavřít

BEZ PENĚZ A ŘEDITELE

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Z d r a v o t n i c t v í

Po déle než šestiletém boji o peníze s nemocnicemi, Ministerstvem zdravotnictví, Parlamentem a lékaři opouští scénu Jiří Němec, šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny. Kolem jeho rozhodnutí se objevilo několik otazníků. Na jeden z nich, a to nátlak ministerstva, říká Němec rezolutní ne. Jako jediný důvod svého odchodu uvedl nesouhlas s projednáváním pojistného plánu Všeobecné zdravotní pojišťovny na příští rok.

Sbor zástupců pojišťovny schválil minulý týden navýšení nemocničního fondu o více než šest procent, tedy zhruba o 2,2 miliardy korun. Vláda si tak prostřednictvím svých lidí ve sboru zástupců otevřela dveře k naplnění slíbeného navýšení mezd ve zdravotnictví o sedmnáct procent. Výslednou verzi pojistného plánu, kvůli níž Němec odchází, musí ale definitivně potvrdit ještě Parlament. „Němcův odchod je jen dalším důkazem toho, kterak jsou ryzí odborníci nuceni kvůli nerealistické politice vlády a jejich exponentů opouštět svoje posty, reagoval na rezignaci šéfa VZP stínový ministr zdravotnictví ODS Miroslav Macek. Dodal, že se tak vytváří prostor pro stranické a lobbistické vlivy a pro ještě větší plýtvání penězi pojištěnců.

Pojišťovna původně počítala s tím, že vyšší příliv peněz v příštím roce použije především na snížení svého vlastního dluhu. VZP totiž nemocnicím a lékařům dluží čtyři a půl miliardy korun.

Němec, který byl dokonce jedním z kandidátů na post ministra zdravotnictví v Tošovského vládě, svým krokem otevřel vrátka mnoha spekulacím: odchází skutečně z důvodu, který uvedl jako oficiální, nebo na něj byl vyvíjen nátlak ze strany Davidova úřadu? Objevila se i domněnka, že šéf VZP ve skutečnosti ani odejít nechce a rezignací jen tlačí na Parlament, aby zvážil, v jaké podobě nakonec pojistný plán přijme.

Ministerstvo zdravotnictví se k rezignaci Němce nevyjádřilo, jeho šéf Ivan David však okamžitě oznámil, že o novém řediteli VZP má ministerstvo své představy. „V případě, že ředitel Němec myslí svou rezignaci opravdu vážně, musíme najít někoho, kdo by zaručoval co nejlepší spolupráci ve prospěch veřejného zájmu, ve prospěch pacientů, řekl. Den po Němcově rezignaci začal vyjednávat s jeho možnými nástupci. V kuloárech se mluví o tom, že mezi kandidáty se nejspíš objeví ředitel pražské pobočky VZP Josef Čekal nebo Davidův náměstek a stranický kolega Jiří Čihař. Ministr však tvrdí, že nikdo z oslovených adeptů není členem ČSSD, byť by to nebral jako překážku. Své tipy na Němcova nástupce mají i poslanci, kteří jeho jmenování budou muset schválit. Předpokládají, že tomu budou předcházet konzultace příslušných ministrů se zákonodárci.

O osud VZP však strach nemají. „Je to mašina, která bude fungovat dál, ať tam pan Němec bude, nebo nebude, míní například předseda sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Zdeněk Škromach (ČSSD).

V případě, že Poslanecká sněmovna Němcovu rezignaci schválí, což je pravděpodobné, bude VZP až do okamžiku nového jmenování bez šéfa a řídit ji bude prokuristka Jiřina Musílková.

Podle ODS žádost ředitele Němce o odvolání z funkce otevírá závažný problém zřetelných snah o postupné zestátnění zdravotnictví a touhu o návrat k centrálnímu plánování a všemocné roli státu. Miroslav Macek prohlásil, že jeho strana učiní maximum pro podporu soukromého sektoru a pro omezení role státu, a to nejen ve zdravotnictví.

CIF24

K záměru vlády limitovat počet frekventantů postgraduálního vzdělávání lékařů Macek poznamenal, že poslední limitaci tohoto typu vzělávání zažil „na vlastní kůži , kdy nemohl udělat atestaci druhého stupně, protože nebyl členem komunistické strany.

Podle stínového ministra zdravotnictví zřejmou snahu současné vlády posílit roli státu lze doložit citacemi z materiálu ministra Ivana Davida „Koncepce rozvoje zdravotnictví do roku 2003 , který je součástí státní politiky.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).