Menu Zavřít

Bez přímých důkazů

13. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Benzinový kartel

CIF24

PRAHA (il) - Provozovatele čerpacích stanic firmy Agip, Aral, Benzina, Conoco, OMV a Shell postihl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za kartelovou dohodu o cenách pohonných hmot celkovou pokutou ve výši 313 milionů korun. Rozhodnutí úřadu, o rozsahu 57 stran, nepodepsal šéf úřadu Josef Bednář, ale ředitelka odboru Šárka Vlašínová.
Nález ÚOHS považují jmenované firmy za absurdní, a dá se proto očekávat, že se proti verdiktu odvolají. Agip dostal pokutu 20 milionů, Aral 40, Benzina 98, Conoco 22, OMV 68 a Shell 65 milionů. Výše pokut zřejmě odráží podíl jednotlivých firem na trhu pohonných hmot, kde vede Benzina před OMV a podnikem Shell.
V červnu 2001 zahájil ÚOHS šetření na území celé ČR na základě informací z médií, která upozorňovala na růst cen pohonných hmot neodpovídající vývoji cen ropy a na snahy prodejců benzinu udržet vysoké hrubé marže. Šetření se týkalo cen Naturalu 95 (N95) a nafty.
„Účastníci řízení tím, že v období od 28. května 2001 nejméně do konce listopadu 2001 ve vzájemné shodě upravovali prodejní ceny N95, porušili v období 28. května do 30. června 2001 zákaz uvedený v § 3 odstavce 1 v této době účinného zákona č. 63/1999 Sb. o ochraně hospodářské soutěže. Uvedeným jednáním narušili hospodářskou soutěž na trhu automobilových benzinů,“ uvádí ÚOHS v úvodu svého rozhodnutí, které vydal 4. září 2002.
V celém materiálu, který má týdeník EURO k dispozici, je podrobná analýza cen, marží, chování pokutovaných firem a jejich vzájemné vztahy v rámci České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Nad tímto rozhodnutím panují rozpaky, ředitelé některých dotčených firem v rozhovoru pro týdeník EURO uvedli, že argumenty ÚOHS nejsou průkazné.
Generální sekretář asociace Miloš Podrazil týdeníku EURO řekl, že orgány ČAPPO nikdy nevedly cenová jednání o maloobchodních cenách pohonných hmot na trhu. Podle něj ČAPPO s ÚOHS spolupracovala a veškeré vyžadované doklady o činnosti úřadu poskytla.

  • Našli jste v článku chybu?