Vedle staletími prověřených italských vinařských rodin existují v zemi i nová vinařství, dosud jen málo známá. Jedno z nich působí na rozhraní Veneta a Friuli, jmenuje se Paladin a vzniklo v roce 1962. Valentino Paladin v tomto roce obnovil někdejší dlouholetou vinařskou tradici rodiny, která se předtím nadlouho odmlčela. Za pětačtyřicet let vznikl podnik, disponující bezmála stovkou hektarů, důsledně zaměřený na jakost produkce. V roce 1977 byly obnoveny porosty na všech vinicích rodiny Paladinovy a na přelomu milenia se zrodil i nový vinařský dům, plně vybavený vším potřebným, navíc s moderním degustačním zázemím. Ve firmě pracují všichni tři potomci zakladatele Valentina a dodržují otcovu vinařskou filozofii. V jejím rámci se soustřeďují především na kvalitu a jedinečnost nabízených vín.
Vína rodiny Paladinovy se nabízejí ve třech řadách pojmenovaných dle míst, v nichž vznikají. Etiketa Paladin je segment nesoucí rodinné jméno, který se těší přízni milovníků vína v Itálii i za jejími hranicemi. Bosco del Merlo je prestižní značka firmy, pod níž se soustřeďují ty nejlepší produkty.
Vescine je tenuta nedaleko Chianti, kde přicházejí na svět především bohatá, klientelou vysoko ceněná chianti. A konečně poslední z aktivit rodiny je distilerie Borghi Distillati, odkud vedle atraktivní grappy putují na stoly hostů v prestižních restauracích i jedinečná vína. Především Prosecco Tappo Spago a Terra Luna - v bílém i červeném provedení. Slušný sortiment jistě zajímavých vín Paladin naleznete v nabídce českého dovozce, společnosti vino.italiano.
Priné - Delle Venezie IGT bianco 2003, Paladin vini. Již ambaláž této zajímavé kupáže působí lákavě: kruhová, krajkové výšivce podobná etiketa a originální láhev s embosovaným jménem sklepa. Víno je barvy tmavšího zlata, ve sklence se třpytí myriády drobných jiskérek. V bohaté plné chuťové kytce dominují ovocité prvky chardonnay, podmalované chlebovinkou bílé burgundy a oživené královským valérem ryzlinku. Z pozadí ještě promlouvají do vějíře vůní vanilkové stopy a lehký, lehýnký dřevěný nádech. V chuti se vedle sebe řadí síla odrůdových charakterů, ovšem ovoce i mineralita a konečně i svěží hravost jsou eliminovány vladařsky natěžkaným puncem dřeva s „ťuknutím“ jádra. To bere krásně vonícímu plnému doušku živost a zapříčiňuje poněkud natěžkaný, jen málo vzletný a trochu unavený doběh.