Menu Zavřít

BEZ ZIMNÍHO SPÁNKU

22. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Klid by měl trvat jen tři až čtyři týdny

CIF24

Touha udržet se přes zimu fyzicky i mentálně fit pro nadcházející golfovou sezonu je v naší vlasti hráčům vlastní. Každý hráč by měl proto vědět, jak pracovat se svým tělem a psychikou ve prospěch golfové hry, i když si venku nemůže „dát ani ránu“.
V tomto období hrozí golfistům několik nebezpečí. To, co většina hráčů nazývá ztrátou švihu, je obvykle jen jedna malá chybička, která se vloudila kamsi do švihu či prostá ztráta tempa. Samozřejmě lze přijít o pěknou dávku fyzické kondice, jejíž součástí je i pro golf tolik potřebná flexibilita několika vybraných svalových partií a určitá ztráta mentálního zaměření. Všechny tyto tři oblasti lze rozvíjet nebo alespoň udržovat i přes zimu.
Sportovní psychologové doporučují golfistům na plný úvazek odložit hole na začátku zimy na dostatečně dlouhou dobu – pro většinu výkonnostních skupin by se mělo jednat nejméně o tři až čtyři týdny. Důvodem je nechat odpočinout neurologická centra používaná pro golf. Je prokázáno, že od určité výkonnostní úrovně funguje hráčova koordinace a jemná motorika lépe než v plném tréninkovém či herním zápřahu. U golfu je tento fakt jen těžce využitelný, neboť sebedůvěra “že mám natrénováno” nebo že “mi to momentálně jde” je pro mnoho hráčů důležitější než “odpočatý hardware”.
Chuť hrát a především vůle trénovat roste s délkou přestávky a je nezbytným katalyzátorem dalšího zlepšování. Mezi špičkovými soutěžními hráči existuje prvek nazývaný “periodizace”, který je do určité míry využitelný pro nás obyčejné smrtelníky. Hráči si volí svůj hrací program – účast na turnajích - tak, aby důležité turnaje hráli ve druhém až třetím týdnu po přestávce.
U rekreačních hráčů je zima obdobím pro zlepšování jako stvořeným. Dlouhé hodiny strávené při mnohdy sportovně nepřínosných turnajích stačí pravidelně a s rozmyslem nahradit intenzivními dávkami na začátku zmiňovaných oblastí. Fitness instruktor doporučí individuálně typy a série cvičení pro rozhodující svalové partie nezbytné pro golf (předloktí, ramenní klouby, krajina břišní a stehenní svaly).
Golfový švih je založen na svalové paměti. Svaly se mnohem lépe učí daný pohyb při pravidelném opakování ve velmi pomalé rychlosti. Stačí větší zrcadlo, vyšší strop a 30 až 50 opakování jedné konkrétní - té vaší nejproblematičtější - fáze golfového švihu denně. Takové cvičení zabere pouhých pár minut a výsledky budete jistě překvapeni. Nehrajete-li míčkem na určitý cíl, vaše koncentrace se může plně věnovat kontrole správného postavení a pozic golfové hole a všech klíčových částí těla. Pomalu provedený kvalitní švih opakovaný několikrát denně poskytne svalům vhodný základ pro další práci na golfovém švihu.
Krátká hra je poměrně snadno trénovatelná i doma, puttovat či chipovat na koberci lze poměrně snadno. Při puttování trénujte nejčastěji vzdálenost kolem dvou až tří metrů. Tato vzdálenost je klíčová pro vaši skórkartu i psychiku, neboť každý hráč má pocit, že by měl putty z této vzdálenosti většinou proměňovat. A doporučuje se trénovat puttování s mířením na malé cíle - jamka pak vypadá větší a i soustředění je lepší – nevěříte, vyzkoušejte.
V České republice je situace poněkud ulehčena poměrně velkým množstvím golfových hal, v Praze je díky Erpetu a několika dalším obdobným zařízením situace dokonce velmi příznivá. Nicméně i hráč, který nemá nikam pod střechu přístup, může zimu efektivně využít. Základem takového efektivního strávení je systematičnost a vhodný „tréninkový plán“.
Co se golfové techniky týče, je známo, že nesčetné košíky míčů hraných do sítí mají smysl, pouze pokud “zafixováváte” nějakou nově převzatou dovednost. Ve většině případů je kvalita důležitější než kvantita. Nicméně se domnívám, že cílevědomý a ukázněný hráč každé výkonnostní úrovně je schopen tréninkem do sítě udělat veliký kus práce. A nemusíte se bát o skóre či zvyšování handicapu.
Především začínající hráči mohou v hale vybudovat pod občasným vedením profesionála použitelné základy pro samotnou hru venku. Golfové simulátory - některými hráči odmítané - a turnaje na nich mají své logické opodstatnění. Umožňují ověřit si, jak jste schopni přepnout z režimu tréninkového do soutěžního - jak jsou natrénované pohybové dovednosti připraveny pro hru a také jak se vám daří uplatnit nastudované mentální pomůcky pro nastolování a “vypínání” soustředění, pro hru pod tlakem, pro odolnost vůči “nefér” situacím a tak dále.
Fyzická příprava je věcí serióznosti přístupu každého hráče. Kvalitní fyzická připravenost zvyšuje sebevědomí, odolnost proti únavě, schopnost se soustředit a mnoho dalších složek kvalitního sportovního výkonu.
Nemluvíme však pouze o posilovně. Kvalitní golfový švih je založen na flexibilitě torza, rameních kloubů a částečně i na pohyblivosti pánve. A stretching se dá provádět doma i v kanceláři a pár hodin týdně určitě vnese do vaší pohyblivosti zcela nový rozměr. Stretching je samozřejmě aktuální pro dříve narozené hráče nebo ty, kteří začínají s golfem a nemají žádnou výraznou sportovní průpravu z jiných sportů či pohybových aktivit. Golf je nesmírně komplexní sport. Ať jste na jakékoliv úrovni, využijte následující tři měsíce k rozvíjení těch stránek golfu, ke kterým nepotřebujete trávník a driving range. Uvidíte, že budete spokojeni.

  • Našli jste v článku chybu?