Menu Zavřít

Bezhlavá trafika

21. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Jmenování nového šéfa zdržují koaliční spory

Je zřetelné, že obsadit post ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) je politicky mnohem komplikovanější než najít šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS). Skutečnost, že za bývalého ředitele Tomáše Kadlece vládní koalice ani téměř po čtyřech měsících nenašla náhradu, vyvolala i oprávněnou diskusi příslušných úředníků Evropské komise v Bruselu, říkají informace týdeníku EURO.

Koaliční tahanice.

Po odchodu Jiřího Růžka z čela BIS byl post takřka okamžitě obsazen jeho náměstkem Jiřím Langem (EURO 26/2003). Očekávalo se, že i v případě NBÚ nastane stejný scénář, ale Kadlecův náměstek, právník Jan Mareš, o němž dostupné informace uvádějí, že je bez politického backingu, místo ředitele nedostal.
Zprávy říkají, že křeslo ředitele NBÚ si nárokují pro sebe jak lidovci, tak unionisté. KDU-ČSL uvažuje o bývalém náměstku ministra zahraničí Janu Winklerovi, který už jednou na post šéfa BIS aspiroval. Ale Winkler má nastoupit od 1. září opět na ministerstvo zahraničí do funkce náměstka pro bezpečnost. Nicméně zdroje týdeníku EURO tvrdí, že lidovci by ho v NBÚ viděli raději. „Na NBÚ nabídku nemám, tato informace má kořeny v minulosti, kdy taková úvaha existovala, ale nešlo o lidovou stranu. Od září nastupuji na ministerstvo zahraničí,“ řekl týdeníku EURO Winkler.

Píšu předchází pád.

Unie svobody údajně prosazuje člena zastupitelstva Prahy 4 a bývalého pracovníka NBÚ Martina Píšu. Byl hlavním hrdinou aféry z roku 2001, kdy vyšlo najevo, že jako úředník NBÚ, který měl na starosti prověrky lidí, spolupracoval od roku 1998 s bezpečnostní komisí Unie svobody. Případ sice prokázal propojení politické strany s úředníkem, který pracuje s utajovanými informacemi, ale Píša vynášení informací z NBÚ odmítl. Ohradil se i proti názoru Kadlece, jenž - jak napsaly Hospodářské noviny - tehdy řekl, že úřad propustil zaměstnance, který měl velkou tendenci manipulovat s prověrkami a slídit po utajovaných informacích. Po svém odchodu z NBÚ v roce 2001 několik měsíců pracoval jako obchodní ředitel časopisu Xantypa, který vydává firma Kovohutě Příbram. „O tom, že se v souvislosti s postem šéfa NBÚ mluví o mně, slyším poprvé,“ řekl Píša týdeníku EURO. Přiznal, že se účastní různých jednání na toto téma, avšak podrobnosti odmítl uvést.

Kalouskův Severa.

Poslance a člena bezpečnostního výboru sněmovny Radima Turka (ČSSD) otázka, kdy bude místo šéfa NBÚ obsazeno, zaskočila. „Vidíte, máte pravdu, už ani nevnímám, že ta funkce je volná. Nějak se na to pozapomnělo. Nemám ani povědomí o tom, že by se rýsoval nějaký kandidát,“ řekl týdeníku EURO. Slyšel prý o snaze lidoveckého místopředsedy Miroslava Kalouska protlačit do čela NBÚ poslance Pavla Severu. „Ale Severa údajně až tak moc nechce, vyhodili ho z postu náměstka ministra obrany, protože prý není dostatečně loajální ke spolupracovníkům, a tak je značně rozladěný. Předtím Severa býval pravou rukou Kalouska, čert ví, jak je to dnes,“ uvažuje Turek. Přestože do vztahů mezi lidovci nevidí zblízka, vnímá údajně silný poziční boj před podzimním volebním sjezdem KDU-ČSL.
Za Kadlecovy éry se říkalo, že NBÚ je ve vlivové zóně Stanislava Grosse. Turek připouští, že existuje snaha tento vliv udržet. Spekulacím o tlaku Unie svobody - Demokratické unie prosadit na špičku NBÚ svého člověka se Turek usmívá. „Ne, ti na to nemají,“ komentuje sociální demokrat potenciál nejmenší strany vládní koalice.

CIF24

Opozice: vydírání vlády.

Ivan Langer z ODS soudí, že tříměsíční provizorium v čele Národního bezpečnostního úřadu je obrazem chaotické personální politiky premiéra Vladimíra Špidly. „O nějakém tlaku lidovců sice nevím, ale tato křehká vláda bude teď snadným terčem vydírání různých jednotlivců a skupin,“ řekl Langer týdeníku EURO. Připomněl Špidlovo váhání s výběrem nového ministra spravedlnosti, které skončilo osobním angažmá premiéra. „Taková kumulace funkcí je nevídaná,“ říká pravicový poslanec. Také poslanec a člen bezpečnostního výboru sněmovny Václav Frank (KSČM) si myslí, že průtahy kolem obsazení postu šéfa NBÚ jsou přímým důsledkem tahanic mezi ČSSD a lidovci. Předpokládá, že jde o jméno Jana Winklera, byť oficiálně žádný kandidát dosud navržen nebyl. Frank se domnívá, že nevyjasněná situace kolem vedení NBÚ neprospívá státu. „Chci v půli září přimět branně bezpečnostní výbor, aby vládu popohnal k činu. Měla by vysvětlit, proč dosud nebyl jmenován nový ředitel a kdy se tak stane,“ sdělil týdeníku EURO. Post šéfa NBÚ nepovažuje sice za prvotřídní místo, přesto prý jde o funkci „velice frekventovanou“, a tak o ní lidovci „mají v každém případě zájem“.

Nebyl čas.

Je ovšem pravdou, že do výběru nového šéfa NBÚ zasáhly letní prázdniny a že v červenci se kabinet i poslanci věnovali politickému tématu číslo jedna, reformě veřejných financí. „Takže takové zpoždění to zase není,“ omlouvá vládu poslanec Radim Turek.

  • Našli jste v článku chybu?