Menu Zavřít

BEZINFLAČNÍ VZESTUP

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

USA

Růst americké ekonomiky se ve třetím čtvrtletí prudce zrychlil, aniž vyvolal inflační tlaky. Mzdy se drží na uzdě a hrubý domácí produkt vzrostl v přepočtu na celý rok o 4,8 procenta, mírně nad odhady analytiků. Za touto dynamikou lze spatřit růst spotřebitelskýc h výdajů a expanzi podnikatelských investic, jak oznámilo minulý týden americké ministerstvo obchodu. Ještě ve druhém čtvrtletí zaznamenala ekonomika USA nárůst o necelá dvě procenta.

Objem firemních investic se rozšířil na více než dvojnásobných 14,9 z předchozích sedmi procent, o šest procent však klesly investice do bydlení. Výdaje spotřebitelů, které představují dvě třetiny americké ekonomiky, se zvýšily o čtyři pr ocenta po pětiprocentním růstu ve druhém čtvrtletí.

Vzestup cen zůstal překvapivě slabý. Cenový index HDP zpomalil tempo růstu na jedno procento z předchozích 1,3 procenta. Zmírnění inflačních tlaků ukázala i souběžně zveřejněná zpráva ministerstva práce o vývoji nákladů na zaměstnance za třetí čtvrtletí, které se zvýšily jen o 0,8 po růstu o 1,1 procenta v předchozím čtvrtletí.

ebf - tip - debata

Důkazy přetrvávající nízké inflace za silného růstu ekonomiky znamenaly pro napjaté finanční trhy, obávající se růstu inflace a zvýšení úrokových sazeb, výraznou úlevu. „Je to nádherná zpráva. Tato čísla podporují všechny, včetně nás, kdo věří, že centrální banka na listopadovém zasedání nezvýší sazby, prohlásil Ian Shepherdson, hlavní ekonom ve společnosti High Frequency Economics.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).