Menu Zavřít

Bezmasé letní osvěžení

10. 8. 2006
Autor: Euro.cz

Tak znamenité smetanové brambory jsme ještě neokusily

Budete se divit, ale i v Praze lze nalézt sympatický lokál, který si v ničem nezadá s alternativními doupátky, na jaká člověk narazí třeba v Kalifornii. Trik je v tom, že se nemusíte trmácet na druhý konec zeměkoule, stačí si to namířit na Boršov a s lehkou hlavou vkročit do stejnojmenné restaurace, která před rokem vznikla mezi zdmi vyhlášené čajovny. Je vegetariánská, ovšem ve zdejším prostředí na flákotu zapomenou i zapřísáhlí masožrouti.
Chvíli váháme kam se posadit. Do výklenku střiženého jak z Tisíce a jedné noci? Do přední, „hlavní“ místnosti v teplých barvách terrakoty s mírně psychedelickou projekcí? Nebo snad do „nebe“ s fascinujícím modrým klenutým stropem, posetým droboučkými hvězdami? Vzhledem k vedru vítězí dvoreček, na něm pak titěrný stolek hned vedle stařičkého dobového vodovodu. Roste tu kapitální bambus a okolní stěny staropražského domu skýtají chladivé útočiště před letním žárem, který zůstal za námi na ulici.
S obsluhou je příjemně snadná domluva. Vytypovaly jsme si jako předkrm zeleninovou paštiku, ale dovídáme se, že se neosvědčila. Na náš návrh a radu ji sympaticky ležérní číšník pohotově vyškrtává z jídelníčku a doporučuje polévku z červené čočky s kokosovým mlékem a kozí sýr s brusinkami. Všechny prostory restaurace spolu díky četným okenním i dveřním otvorům vzájemně komunikují, a tak máme přehled o veškerém dění. Zní příjemná hudba, obsluha se činí u stolů, kuchtíci vynášejí ze sklepa zeleninu a ovoce. Krémová polévka z červené čočky obsahuje i nudličky zeleniny, zřejmě mrkve, cukety a papriky, voní po kokosovém mléku, ale je poněkud kyselá, nedej bůh zkyslá, vždyť kokosové mléko se vyznačuje jemnou nasládlou chutí (že by ho v kuchyni nahradili kysanou smetanou?).
Na lůžku z listů salátu lollo rosso a lollo biondo přichází kolečko kozího sýra pokladené vlašskými ořechy a kompotovanými brusinkami. Kreaci dotváří pár rozmáchlých čáranců balsamika a olivového oleje. Oko se popáslo, takže zbývá už jen zakrojit – jenže ouha, sýr typu camembert (inzerovaný jako rozpečený) je prakticky studený. Má zato příjemně vláčnou konzistenci krémového sýru a chutná nevtíravě, typická kozí vůně rozhodně není dominantní, navinulá chuť brusinek a ořechy (naštěstí nežluklé – což by se jevilo jako samozřejmost, leč naše zkušenosti z jiných podniků svědčí bohužel o opaku) zde skvěle doplňují sotva patrnou, nicméně přítomnou animální chuť. Celkový dojem je navzdory jmenovaným nedostatkům pozitivní, neboť kvalita použitých surovin se nezapře… Druhý chod se odehrává ve znamení špenátového komínku s kozím sýrem a grilovaného zeleninového špízu. První z oválných talířů je naložen trojúhelníkem vynikajících smetanových brambor, tentokrát vskutku rozpečeným kozím sýrem s hrstí vlašských ořechů a hromadou špenátu, který byl jen bleskově tepelně ošetřen a uchoval si díky tomu svou typickou chuť a šťavnatost, a salátovou oblohou. Výtečná kombinace chutí, konstatujeme však, že po luštěninové polévce se tato nálož nedá zvládnout.
Ze špízů už nás dopředu jímají jisté obavy, a to vzhledem k mnoha nedobrým zkušenostem z jiných restaurací. Naštěstí se ukáže, že jsme se strachovaly zbytečně – ty zdejší jsou totiž opravdu vynikající. Na dvou dřevěných špejlích jsou navlečeny kousky žampionů, mrkve, lilku, červené a zelené papriky a cukety. Dozlatova ogrilovaná zelenina je hustě posypaná zeleným kořením, v němž identifikujeme tymián, který ji obohacuje o další rozměr. Špízy doplňuje pikantní „salsa“ (tak ji uvádí jídelní lístek, ale jedná se spíš o jednodušší variaci na ratatouille, totiž jakousi směs dušených rajčat a paprik), která je sice poněkud neortodoxní, ale chutná korektně a svou vlhčí konzistencí skvěle doplňuje sušší špízy. A dva zlatavé trojúhelníky smetanových brambor jsou prostě jedna báseň, nehledě na to, že nádherně vypadají – směs brambor, česneku, smetany a rozmarýnu je voňavá, uvnitř hedvábně vláčná, zvenku křupavá. Jsou to jednoznačně nejlepší brambory svého druhu, které jsme v Praze okusily.
A pak už jen lehký dezert – ovocný salát s mátovým sirupem z kubánského rumu. Ovoce je čerstvě pokrájené, sirup rajsky voní a chutná po bílém třtinovém rumu. Místo bohatě obsazených zelených jablek (bohužel včetně protivně tuhé slupky) by ovšem strávník přivítal, kdyby jahody, červené hroznové víno a banán doplnil spíše meloun nebo broskev, o něž v této sezoně rozhodně není nouze.
Dnešní oběd v hodnotě pěti set korun se povedl; zeleninová jídla jsou totiž pro horký letní den jako stvořená, a poštěstí-li se vám si jich dopřát v tak poklidném, sympatickém a odpočinkovém prostředí jako nám, doceníte jejich chuť a ještě si přitom uchováte lehkou mysl. Cena se vzhledem k lokalitě v lůně Starého Města jeví více než akceptovatelná. Menší nedostatky se potom v příjemném a uvolněném podniku odpouštějí mnohonásobně snadněji než v nablýskaných, elitářsky se tvářících restauracích.

Value for money 9/10
Plus: uvolněná alternativní atmosféra v inspirativním interiéru
Minus: kyselá kokosová polévka

Restaurant Lehká hlava Adresa: Boršov 2, Praha 1
tel.: 222 220 665
e-mail: info@lehkahlava.cz, www.lehkahlava.cz

  • Otevírací doba: denně 11.30–24.00
  • Počet míst: 45
  • Druh kuchyně: mezinárodní vegetariánská
  • Platební karty: pouze embosované
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: ČR, Itálie, Francie, Austrálie

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 10 bodů z 10
Prostírání 8 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 17 bodů z 20

Celkem 52 bodů z 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

FIN25

Výběr z jídelního lístku: Pesto ze sušených rajčat s olivovým olejem a pečivem 50 Kč
Lilkový tartar s křupavými toasty, rukolou a cherry rajčetem 90 Kč
Quesadilla zapékaná se sýrem a lilkovou náplní, salsou, zakysanou smetanou a guacamole 115 Kč
Rizoto z bulguru s tempehem, čerstvou zeleninou se sezamovými semínky, podávaný s nokem z tomatového pesta 130 Kč
Špenátový komínek s kozím sýrem, podávaný s gratinovanými bramborami Dauphinois a balsamicovou redukcí 145 Kč
Mrkvový dort z jáhel se strouhaným kokosem, zázvorovým medem a čokoládovou polevou 50 Kč
Vanilkový krém Panacotta s jahodou a čokoládovými kousky 75 Kč

Výběr z vinného lístku: Chardonnay, pozdní sběr 2004, vinařství Bavory, Tanzberg a.s. 295 Kč
Panaso Rosso Piceno DOC,2002, Saladini Pilastri, Montepulciano, Sangiovese 320 Kč
Selkirk Shiraz, Bremerton, Austrálie 435 Kč
Rosé, White Zinfandel, Leaping Horse, Kalifornie 270 Kč
Gewurztraminer, 2001, Alsace, Francie 570 Kč
Cabernet Finca Antigua DOC, 2002, La Mancha, Martinez Bujanda, Španělsko 265 Kč
Carmenere Reserva, Santa Rita, Chile 385 Kč

  • Našli jste v článku chybu?