Menu Zavřít

Běžný účet platební bilance v prosinci vykázal deficit 8,9 miliardy korun

13. 2. 2012
Autor: profit

Běžný účet platební bilance České republiky v prosinci vykázal deficit 8,9 miliardy korun, v pondělí o tom informovala Česká národní banka. Analytici oslovení agenturou Bloomberg očekávali deficit 1,8 miliardy korun.

 

Foto: Profimedia.cz

Bilance zboží a služeb byla aktivní. Objem vyplacených dividend v prosinci činil 6,4 miliardy Kč. V běžných převodech je zahrnuto pasivní saldo převodů z ČR do rozpočtu EU ve výši 0,6 miliardy Kč. Na kapitálovém účtu bylo čerpáno 0,6 miliardy Kč z rozpočtu EU a příjmy z prodeje emisních povolenek dosáhly 0,4 miliardy Kč. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu klesá.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice ECB činil 6,3 miliardy Kč. Saldo přímých investic bylo kladné ve výši 9,1 miliardy Kč, z toho saldo reinvestovaného zisku činilo 5,5 miliardy Kč. Saldo přílivu portfoliových investic bylo ovlivněno snížením investic rezidentů do majetkových a dluhových cenných papírů. Saldo přílivu portfoliových investic v ročním úhrnu (v dlouhodobějším trendu) se snižuje.

Saldo ostatních investic bylo pasivní ve výši 16,7 miliardy Kč v důsledku změny krátkodobé pozice bank vůči zahraničí. Vláda čerpala nový úvěr od EIB v objemu 0,6 miliardy Kč na výstavbu dopravní infrastruktury. Saldo transakcí pro klienty ČNB vedlo (po vyloučení kurzových rozdílů) ke zvýšení devizových rezerv o 0,2 miliardy Kč.

Běžný účet platební bilance v prosinci zaostal za našimi i tržními odhady. Pokud se podíváme na výsledek za celý rok, běžný účet v loňském roce vykázal deficit více jak 80 miliard korun, což zhruba odpovídá dvou procentům hrubého domácího produktu (HDP),“ řekl Miroslav Frayer, analytik Komerční banky. „Meziročně jsme zaznamenali razantní zlepšení díky obchodní bilanci, kterou v loňském roce podpořila především zahraniční poptávka,“ dodal.

WT100

Pro letošní rok Frayer očekává, že k dalšímu zlepšení obchodní bilance již nedojde. „Nepatrně nižší deficit by mohla vykázat bilance výnosu. To by pro celý běžný účet znamenalo deficit zhruba na úrovni 1,9 procenta HDP. Toto negativní saldo by na běžném účtu mělo být lehce profinancované přebytky na kapitálovém účtu, díky čistému přílivu peněz z fondu EU a přebytkem na finančním účtu prostřednictvím reinvestovaného zisku a přílivu přímých zahraničních investic,“ doplnil.

Bilance běžného účtu za prosinec minulého roku byla záporná, deficit dosáhl 8,9 miliardy korun a byl větší, než se čekalo. Přebytek dosáhl 0,6 miliardy při meziměsíčním propadu obratu, přičemž pokles vývozu byl výraznější. To však není v prosinci nic neobvyklého a výsledek je relativně dobrý; tento negativní sezónní efekt byl v předchozích letech ještě silnější,“ okomentoval prosincová data Tomáš Vlk, analytik Patria Finance.

  • Našli jste v článku chybu?