Menu Zavřít

Bezpečí pro děti

19. 8. 2019
Autor: Euro.cz

Filantropie je nedílnou součástí činnosti Pražské energetiky, říká Petr Holubec z PRE

„Peníze vydělané v tomto regionu alespoň částečně vracíme zpět,“ tvrdí vedoucí oddělení PR a tiskový mluvčí Pražské energetiky Petr Holubec. „Takové je motto donátorské - tedy dárcovské — politiky u nás vPražské energetice. V hlavním městě Praze se staráme zejména o dodávky elektřiny a provozujeme nejspolehlivější energetickou sít v ČR, ale dárcovské aktivity PRE jsou významnou součástí budování pozitivní image a veřejného vnímání značky PRE. Směřujeme je převážně do oblastí charity, zdravotnictví, sociální péče, školství, životního prostředí, kultury a sportu,“ dodává.

Jedním z příkladů filantropie PRE je podpora Linky bezpečí, která je kanálem pro jakékoliv trápení a funguje pro děti z celé republiky nonstop celý rok. I díky partnerství s Pražskou energetikou může dál užitečně pomáhat.

* O jak rozsáhlou oblast jde?

V loňském roce přesáhl objem darovaných finančních prostředků částku šest a půl milionu korun na 30 finančních darů. Nejvíce z nich směřovalo do sociální oblasti - zejména nadačním fondům, jako jsou Nadace Jedličkova ústavu, Nadace Naše dítě, SOS dětské vesničky, sdružení Zajíček na koni či Kapka naděje.

* > Jak vybíráte subjekty, se kterými chcete v této oblasti spolupracovat?

Akcionáři společnosti každoročně na valné hromadě rozhodují o celkové výši finančních prostředků, které PRE pro tyto účely poskytne. Pozitivní je, že pro letošní rok i pro rok 2020 odhlasovali celkovou částku na donátorské účely ve výši deset milionů korun. A to umožní významnou měrou podpořit mnohé užitečné projekty, které z různých důvodů nedokáže podpořit stát.

Rozhodnutí o poskytnutí darů náleží představenstvu společnosti, ale každá žádost či nabídka ke spolupráci prochází předem podrobným prověřením a posouzením v odborných útvarech PRE.

* > Máte pro takové rozhodování dostatek informací a odborných podkladů?

Je pravda, že není v našich silách dostat se v každém projednávaném případu k relevantním podkladům, jako je například zdravotní dokumentace, není ani v našich silách jezdit se přesvědčovat o závažnosti popisovaných případů osobně a podobně. Proto jsme před lety hledali uznávanou autoritu, se kterou bychom rozhodovací proces zvládali lépe. A povedlo se, navázali jsme úzké partnerství s nadací Charty 77 Konto bariéry, založili v této instituci firemní fond PRE a z něj celou řadu případů posuzujeme. Rozhoduje o nich odborná komise, kde kromě zástupce PRE jsou i specialisté z nadace, kteří mají úžasný přehled o projednávaných žádostech, o všech osobách, které v nich hrají zásadní roli, a o jejich stanoviska tedy svá rozhodnutí opíráme.

I když jsou preferovány žádosti z regionu hlavního města, na základě společenské odpovědnosti se PRE nezříká účasti na projektech humanitárního charakteru celorepublikového významu.

* > Co například?

Takovým subjektem s celostátním působením je například Linka bezpečí. Ta pomáhá už 25 let dětem z celé republiky ajejí operátoři řeší na 500 dětských telefonátů denně. Rozvod rodičů, vztahy ve škole, psychické potíže, sexuální zrání, šikana a kyberšikana, sebepoškozování, týrání, myšlenky na sebevraždu, to jsou nejčastější témata, s kterými děti volají na Linku bezpečí. Chceme ji podporovat i nadále, protože — jak říká její výkonná ředitelka Soňa Petrášková — nelze usínat na vavřínech, pořád je co vylepšovat.

Na závěr bych rád ocitoval slova Soni Petráškové: „Naším přáním a zároveň cílem je rozšířit povědomí o našich službách v jednotlivých regionech České republiky. Chceme dále realizovat preventivní programy v rámci škol Linka bezpečí ve vaší třídě.“ Snažíme se získat další finanční prostředky, které by nám pomohly rozšířit provoz linky. Kapacitně zvládneme odbavit zhruba třetinu volajících dětí. Potýkáme se s nedostatečnými prostory pro rozšíření směn, potřebujeme modernizovat provozy, dále rozvíjet služby, rozšiřovat nabídku projektů pro děti ve školách. •

V loňském roce přesáhl objem darovaných finančních prostředků částku šest a půl milionu korun.

WT100

O autorovi| Václav Herz, herz@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?