Menu Zavřít

Bezstarostná jízda na CNG

8. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Ušetřit na nákladechza dopravu a ještě se chovat ekologicky. Právě tento požadavek stojíza dynamickým rozvojem počtu vozidel poháněných stlačeným zemním plynem – CNG.

Autor: Opel

Auta na plynový pohon zažívají skutečný boom – jezdí s nimi celebrity, vlády apelují na to, aby se více využívala ve státní správě, a pozadu nezůstávají ani automobilky se svojí nabídkou. Vůz poháněný stlačeným zemním plynem neboli CNG se tak stává hitem i proto, že je bezpečnější než jeho kolegové jezdící na benzin a naftu. Podle České plynárenské unie se loni počet podnikatelů, kteří tento pohon využívají, zvýšil o 90 procent. Největší zájem o tato vozidla přitom projevují provozovatelé autoškol a taxi služeb, pekaři a společnosti, které zajišťují rozvážkové a donáškové služby.

Plně připraven je jen plyn

Rozvoj vozidel poháněných alternativními palivy neznamená samozřejmě konec časů klasických kapalných paliv. Světové zásoby ropy jsou však omezenější než zásoby zemního plynu. Dalším hlediskem je boj Evropské unie proti znečištění životního prostředí, v němž hrají emise produkované vozidly s benzinovými a dieselovými motory značnou roli. Na výrobce automobilů i pohonných hmot jsou kladeny stále větší požadavky, které se samozřejmě musí projevit v cenách pro konečné zákazníky. A vozy na CNG téměř prachové částice, které jsou hlavním zdrojem znečištění, neprodukují a produkty hoření jsou jen CO2 a voda.

Cesta, kterou zvolila Evropská unie, je tedy správná a logická – podle ní by totiž měl mít zemní plyn do roku 2020 minimálně desetiprocentní podíl na celkové spotřebě pohonných hmot v dopravě. Ve hře jsou samozřejmě i jiné alternativní pohony – například biopaliva, elektřina, vodík a palivové články. Pohony na bázi zemního plynu jsou však nejvíce technicky připravené, ekologicky výhodné a cenově příjemné. Svědčí o tom i aktuální čísla.

V loňském roce prodala energetická skupina RWE ze svých plnicích stanic celkem jeden milion metrů krychlových CNG, což představuje meziroční nárůst o téměř 100 procent. „Je reálné, že již koncem roku 2010 by mohl objem v tuzemsku prodaného CNG přesáhnout 12 milionů metrů krychlových,“ odhaduje vývoj Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas zodpovědný za obchod. Počet plnicích stanic se proto neustále zvyšuje. V České republice jich v současnosti funguje dvacet, letos má přibýt dalších 12 a v roce 2013 mají být umístěny podél všech hlavních silničních tahů.

CIF24

Šetří peněženku i ovzduší

I ve srovnání s momentálně poměrně příznivými cenami benzinu a nafty je CNG stále levnější. „Na stanicích RWE je cena CNG každý měsíc kalkulována podle vývoje ostatních pohonných hmot. Ve srovnání s tradičními palivy je zhruba poloviční,“ tvrdí Lubomír Kolman, Project Manager společnosti RWE Plynoprojekt.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).