Menu Zavřít

Beztrestnost za devět miliard

11. 2. 2010
Autor: Euro.cz

Šest let trvající vyšetřování koncernu BAE Systems skončilo podivnou dohodou

Na křídlech bombardérů a stíhaček vyvážejí USA s některými svými evropskými spojenci svoji představu demokracie a volného trhu do třetích zemí již řadu let. Nyní společně s Velkou Británií na křídlech letounů Gripen a Eurofighter ukázaly, jaká je jejich představa spravedlnosti. Šest let trvající vyšetřování britského zbrojařského koncernu BAE Systems pro podezření z korupce při získávání zakázek v zahraničí a dalších trestných činů skončilo pragmatickou a spravedlnost znevažující dohodou. BAE Systems zaplatí Američanům a Britům téměř devět miliard korun a ti za to už nebudou dále pokračovat ve vyšetřování a nikoho z obchodníků a manažerů koncernu nepostaví před soud. Vyšetřování neveřejných úplatků tak končí úplatkem veřejným.
Oddechnout si může zejména rakouský obchodník Alfons Mensdorff-Pouilly, jenž byl na konci ledna obžalován britským protikorupčním úřadem SFO z korupce při zajišťování dodávek stíhaček Gripen pro Českou republiku a Maďarsko a vzat do vazby. Z vazby byl po několika dnech propuštěn na kauci ve výši milionu liber. Mensdorff-Pouilly byl obžalován, že mezi 1. lednem 2002 a 31. prosincem 2008 spolu s dalšími osobami korumpoval neznámé představitele vlád České republiky, Maďarska a Rakouska. Na tyto úplatky měl od společnosti BAE Systems dostat přes tři sta milionů korun.
V zápětí po podepsání dohody s BAE Systems Britové stáhli obžalobu na Mensdorffa-Pouillyho, protože jeho stíhání již prý není ve veřejném zájmu. BAE Systems se v rámci mimosoudního vyrovnání přiznala, že úmyslně falšovala dokumenty a že porušovala účetní pravidla. Obvinění z korupce sice odmítla přiznat, ale jen málokdo tomu věří. BAE Systems musela přijmout část obvinění, aby byl důvod pro onu pokutu, a tak se přiznala k té části obvinění, která se týkala pouze jí samé. V případě přiznání korupce by totiž logicky následovala otázka na spoluviníky – kdo byl korumpován? A do toho se zbrojařský koncern samozřejmě nechtěl zaplétat.
Zkorumpovaní politici a státní úředníci jsou tak nyní zbrojařům z BAE Systems zavázáni hned dvakrát. Nejen že dostali zaplaceno, ale ještě i při vyšetřování udržel koncern jejich jména v tajnosti. Ostatně možná si ani Britové a Američané nepřáli, aby jejich alianční partneři čelili ve svých zemích velkému korupčnímu skandálu. A možná tyto země získaly od BAE Systems nejen 400 milionů dolarů (USA) a 30 milionů eur (Velká Británie), ale i jména oněch beneficientů, a tím na tyto představitele České republiky a Maďarska šikovný a kdykoli využitelný špagát. Přestože tedy vyšetřování BAE Systems nyní ve Velké Británii a v USA zřejmě definitivně končí a uzavřeno bylo i švédské vyšetřování výrobce Gripenů společnosti Saab AB (v níž má BAE Systems 21procentní podíl) rovněž vedené pro podezření z korupce, v České republice tím kauza určitě uzavřena nebude. A to hned ze dvou důvodů.
Prvním jsou blížící se volby, ve kterých se dá očekávat – a některá vystoupení v Parlamentu to již naznačují – že ODS bude chtít použít kauzu Gripen proti ČSSD. Smlouvu o pronájmu čtrnácti gripenů uzavřela v roce 2003 sociálnědemokratická vláda Vladimíra Špidly a ODS nyní – nejen kvůli pražské opencard – potřebuje nějakou kvalitní korupční munici. A ČSSD bude černého Petra armádní korupce přehazovat na TOP 09 kvůli minulosti Miroslava Kalouska na ministerstvu obrany a jeho přátelským vazbám na zbrojaře Richarda Hávu. Sotva ale můžeme očekávat, že se při tom dozvíme, kdo kolik inkasoval. Nejpravděpodobněji totiž v tomto případě šlo o kobercový nálet, plošnou korupci, kdy všimné dostávali představitelé všech rozhodujících politických stran. Do detailů a konkrétností tedy žádná z politických stran nebude ani při předvolební kampani zacházet, a stejně tak zde ani po volbách jistě nebude politická vůle tuto otázku policejně vyšetřit.
Druhým důvodem potom je blížící se konec desetiletého pronájmu gripenů české armádě. Ta proto nejpozději příští rok bude muset řešit otázku, jak tyto stíhačky nahradit. A protože v tu chvíli půjde o nový kontrakt za desítky (v případě pronájmu) či stovky (v případě koupě) miliard korun, bude dost prostředků i na kvalitní podporu pro získání této zakázky. V té chvíli se opět mohou začít objevovat důvěrné připomínky a v druhém kroku i delikátní informace od nejmenovaných zdrojů o některých z těch, kteří inkasovali v roce 2002.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).