Menu Zavřít

Bezvládí ve správní radě

4. 6. 2010
Autor: Euro.cz

VZP

Vítězství nevítězství sociální demokracie má v povolebním vystřízlivění pachuť mnoha nenaplněných scénářů. Jedním z nich je předpokládané obsazení správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), v níž sedí i politici podle principu poměrného zastoupení stran v Poslanecké sněmovně. Dvěma třetinám členů správní rady největší pojišťovny totiž skončil na začátku května mandát. Podle původní dohody měla sněmovna ještě v květnu na své poslední schůzi zvolit nové členy, byť s omezeným mandátem do podzimu. Nic se však nestalo.
Správní rada stihla na poslední chvíli potvrdit ve funkci na další čtyři roky staronového ředitele Pavla Horáka a pak už nic. Instituce, kterou proteče ročně více než 160 miliard korun, tedy nemá funkční správní orgány. Za vším stojí chybný kalkul sociálních demokratů. V předtuše velkého vítězství předpokládal hlavní zdravotnický guru ČSSD David Rath, že po volbách dostane jeho strana z kůže medvěda mnohem větší díl, než se jí nabízelo v poměrech končící sněmovny. Jenže oranžoví mínili, voliči měnili.
Skutečnost, že v této situaci nemá největší zdravotní pojišťovna v zemi personálně obsazenou správní radu, je zarážející. Hospodářská krize dopadá se zpožděním i na tyto instituce. Finanční stav VZP není špatný, ale pomalu se zhoršuje a v této politicky nepřehledné situaci není jisté, zda lékaři a zdravotnická zařízení letos dostanou stejně peněz jako v loňském roce. A ještě nevíme, s jakými zlepšováky na chod pojišťovny přijdou Věci veřejné a jejich „odborník na VZP“ Radek John.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).