Menu Zavřít

BIBI KONČÍ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

I z r a e l

Příští rok na jaře se v Izraeli uskuteční předčasné parlamentní volby. To je výsledek dohody, kterou minulý týden uzavřel premiér Benjamin Netanjahu se současnou opozicí. Pro návrh na rozpuštění dosavadního parlamentu hlasovala naprostá většina poslanců včetně premiéra. Netanjahu se sice v poslední chvíli pokusil přijít s návrhem na vytvoření vlády široké koalice, ale neuspěl.

Poslanci původně plánovali, že budou hlasovat o návrhu na vypovězení důvěry vládě, ale nakonec se rozhodli nehlasovat. Pokud by totiž tento návrh prošel, konaly by se volby podle zákona nejpozději do šedesáti dnů.

ebf - tip - debata

V Izraeli tak minulé úterý začala předvolební kampaň. Netanjahuova pravicová strana Likud navrhne nového kandidáta na místo předsedy vlády. Zásadní změny však čekají celou politickou scénu. Velké naděje jsou v této souvislosti vkládány do bývalého náčelníka generálního štábu izraelské armády Amnona Lipkina-Šahaka. Ten oznámil, že hodlá založit novou středovou stranu, pro kterou minulý týden ještě neměl jméno. Z předběžných výsledků veřejného mínění ovšem vyplývá, že Netanjahu by - pokud by se voleb zúčastnil - proti vysloužilému generálovi neuspěl. Vznikem nové středové strany se může cítit ohrožena i dosud opoziční levicová Strana práce a její šéf Jehud Barak, jehož může připravit o potenciální voliče. Netanjahu měl v úřadu zůstat až do roku 2000.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).