Menu Zavřít

Bič na Švédy

4. 3. 2004
Autor: Euro.cz

Kostelka chce na gripeny slevu 1,2 miliardy korun

Taktika „držet Švédy v nejistotě“ se vyjednavačům z českého ministerstva obrany vyplácí. Už teď se jim podařilo od Seveřanů získat slevu půl miliardy korun a vyjednávání pokračuje. Je pravděpodobné, že se vojákům podaří splnit jejich plán a do května, kdy by měla být smlouva podepsána, srazit původně domluvenou cenu za desetiletý pronájem čtrnácti stíhaček Gripen o celých 1,2 miliardy korun na 19,8 miliardy.

Delikátní situace.

Potutelný úsměv a výraz „to je snad přece jasné“ vyvolala u českého ministra obrany Miroslava Kostelky otázka týdeníku EURO, zda neustálé držení Švédů v nejistotě neslouží jen jako argument pro snižování ceny. Naplno ale nikdo z úředníků obrany zvolený postup nekomentuje. „Je to delikátní situace, spousta věcí je chráněna obchodním tajemstvím,“ tvrdí například náměstek ministra obrany Jaroslav Kopřiva.
Funkcionáři z obrany většinou hovoří o tom, že podpis smlouvy se Švédským královstvím je hotová věc. „Od počátku říkáme, že pokud se neobjeví nějaký fatální problém, který by české straně neumožnil v jednáních pokračovat, tak se v nich pokračovat bude. V tom je ta exkluzivita Gripenu,“ řekl k tomu minulý týden Kostelkův mluvčí Ladislav Šticha. „Pokud vláda nerozhodne jinak, budeme dál jednat jen se Švédy,“ doplnil ministr Kostelka. Ministerstvo obrany už dokonce vypracovalo pro vládu návrh česko-švédského Memoranda o porozumění, které by mělo nákup letadel definitivně politicky posvětit. Náměstek Kopřiva o něm mluví jako o „politickém deštníku“. Po jeho podpisu by se české straně už jenom velmi těžko podařilo z obchodu vycouvat.

Nejistota jako prostředek.

Na druhou stranu si čeští vyjednavači neodpustí jedinou vhodnou příležitost, aby své „protivníky“ ze Skandinávie znejistili. Ministr Kostelka už několikrát poměrně jasně naznačil, že „i když on osobně by si to zcela jistě nepřál“, možnost, že kontrakt se Švédy podepsán nebude, stále existuje. „Mohli bychom začít uvažovat o vyjednávání s Belgičany (nabídly starší americké letouny F-16 – pozn. red.), ale předpokládám, že se se švédskou stranou plně dohodneme,“ řekl Kostelka pro BBC letos počátkem února. Po měsíci svá slova zopakoval. „Snažíme se najít se Švédy shodu. Ostatní dodavatelé ale zůstávají ve hře,“ uvedl minulé úterý.
Ministerstvo navíc paralelně vede informační jednání i s některými dalšími – neúspěšnými - uchazeči výběrového řízení, v němž zvítězili Švédové. Jeho zástupci už se sešli s Američany (ti nabízeli stíhačky F-16) a plánují schůzku s Kanaďany (letoun F/A-18). „Chtěli jsme zachovat otevřenost. Proto jsme uspořádali seminář pro všechny účastníky tendru, kde jsme jim vysvětlili náš postup… USA nás pak následně požádaly, jestli bychom jim nedovysvětlili některé věci, které není možné řešit na širokém poli… Souhlasili jsme, že jsme připraveni mluvit o rizicích a nevýhodách jejich konkrétní nabídky. Ale izolovaně, ne ve srovnání s nějakou jinou konkrétní nabídkou,“ tvrdí náměstek Kopřiva.

WT100

Kontrola na sever.

Zdroje týdeníku EURO uvádějí, že ministr Kostelka dokonce plánuje cestu do Švédska, aby se osobně na místě přesvědčil, že letadla pro českou armádu budou zcela nová a že ještě nebyla vyrobena. Miroslav Kostelka takovou informaci nepotvrdil. Ministerstvo obrany se sice netají tím, že o ceně vyjednává, detaily přesto zatím vyzradit nechce. „Dokud smlouva nebude připravena k podpisu v čistopise, tak do té doby bude položka cena předmětem vyjednávání,“ připouští náměstek Kopřiva. Jeho šéf Kostelka dodává: „Naším cílem je samozřejmě vyjednat co nejlepší cenu, ale jestli to budou desítky nebo stovky milionů… O tom bychom zrovna teď nemluvili moc rádi.“
Jaroslav Kopřiva na přímý dotaz týdeníku EURO nepotvrdil, zda je cílem ministerstva obrany dosáhnout „slevy“ 1,2 miliardy korun. Nicméně to ani jako jindy a v jiných případech nevyvrátil. „Tyhle věci já komentovat nebudu. To je obchodní jednání,“ řekl Kopřiva.

Drobné zpoždění.

Švédskou nabídku vybrala česká vláda jako nejlepší loni v polovině prosince. Už minulou středu se ministři měli zabývat první průběžnou zprávou ministerstva obrany o postupu vyjednávání. Kvůli premiérově zahraniční návštěvě se však jednání o týden odsunula, takže se ministři ke gripenům dostanou ve středu 10. března. Podle původního harmonogramu měla být přitom zpráva projednána nejpozději do konce února.
Kromě Memoranda o porozumění, které je již hotovo, a vlastní smlouvě o pronájmu letadel připravují vládní experti ještě smlouvu o offsetech a průmyslové spolupráci. K dokončení kontraktačních jednání by prý mohlo dojít „zhruba za dva měsíce“, tedy počátkem května. Pak dostane text smlouvy na stůl vláda. První letadla mají do Česka dorazit v polovině roku 2005.

  • Našli jste v článku chybu?