Menu Zavřít

Biľak žije v Olomouci

12. 2. 2014
Autor: Redakce

Obvinění expremiéra Petra Nečase nepřekvapilo. Ivo Ištvan a spol. jsou pod tlakem reality, kdy se jim zcela evidentně nepodaří obhájit svůj postup při svržení Nečasovy vlády, a tak se chytají každého stébla. Takže i skutečnost, že policejní intervenci proti třem bývalým poslancům označil Nejvyšší soud za absolutně nepřijatelný zásah policejní moci do moci zákonodárné, jim nebrání vznášet v identické kauze další obvinění vůči jinému exposlanci.

Jistě, páchne z toho osobní zášť a účelovost, že je to cítit z Olomouce až do naší redakce v pražských Košířích. Budiž, proti nezákonnému postupu orgánů činných v trestním řízení existují opravné prostředky – byť už dávno měl v této věci vyvodit důsledky nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman sám, z vlastní iniciativy.

Jestliže však státní zástupci zdůvodní zahájení stíhání celospolečenským zájmem na zjištění, zda poslanci dle svého slibu musí vždy jednat v zájmu všeho lidu, je to jasný projev toho, že přes nedávný bratislavský pohřeb Vasila Biľaka žije jeho odkaz v srdcích olomouckých prokurátorů dál a žít bude zřejmě navždy. A to už není záležitost nějaké interpretace zákona, byť hodně ohýbaného a znásilňovaného.

Řešit, co je „v zájmu všeho lidu“ (chybí jen přídomek pracujícího), si netroufli policajti ani v dobách, kdy jim vládl nejdřív Štrougal a pak Obzina a velel účastník zmíněného Biľakova pohřbu Alois Lorenc. Tehdy se o tom zájmu rozhodovalo v kancelářích dnešního ministerstva dopravy na Těšnově, kde sídlil ústřední výbor KSČ. A my jsme v minulých letech zřejmě vlastní nedbalostí přehlédli změnu ústavy, která tuto kompetenci delegovala na olomoucké vrchní státní zastupitelství. Bylo by to k smíchu, kdyby z toho nešla hrůza.

A jestli ani po tomto představení, z něhož musí běhat po zádech mráz každému, kdo přemýšlí o tom, kde začíná a končí demokracie, nebude nejvyšší státní zástupce Zeman konat, nemá na svém místě co dělat ani on.


Od autora se dočtete více zde:

Bruselské chucpe

A je to venku

WT100

Jako vždycky


  • Našli jste v článku chybu?