NEKUŘÁCKÉ RESTAURACE - Restaurací, ve kterých se nekouří, v Česku přibývá. Stále se ale jedná jen o první vlaštovky. Paradoxní je, že i těchto podniků by se mohla výrazně dotknout novela protikuřáckého zákona. Kvůli celoplošnému zákazu kouření by se totiž přestaly tak výrazně odlišovat od konkurence.
Hovořit o masové přeměně tuzemských restaurací a hospod na nekuřácké by bylo více než předčasné. Podniků, kde se mohou zákazníci najíst bez nepříjemného cigaretového odéru, ale přece jen zvolna přibývá. „Žádná statistika nekuřácké restaurace nesleduje. Na našich stránkách ale nabízíme podnikatelům možnost prezentovat svůj podnik, který vychází vstříc nekuřákům. Počet restaurací v našem seznamu se za poslední dva roky zdvojnásobil,“ přibližuje současný trend Kateřina Langrová, ředitelka neziskové organizace Česká koalice proti tabáku.
Na stránkách sdružení (www.dokurte.cz) se doposud sešlo 444 odkazů na podniky s nekuřáckými opatřeními. Většina z nich ale pouze vyhradila kouřícím hostům jednu ze svých místností. Silné zastoupení mají v seznamu také vegetariánské restaurace a podniky zaměřené na zdravou výživu. Příkladem je Aura restaurant v Brně. „Nekuřácké prostředí jsme zavedli automaticky. Jsme zdravá restaurace, vaříme především bílé maso, ryby a zeleninová jídla. Čistý vzduch je samozřejmostí,“ popisuje provozní restaurace Ivona Partyková.
„K zařízením tohoto typu nekuřácké prostředí zkrátka patří a klienti s ním počítají. Situace je ale zcela jiná u klasických českých restaurací a zvláště pak u pivnic a barů,“ konstatuje Langrová. U těch je podle ní rozhodnutí úplně zakázat kouření v lokále odvážným krokem. „Když jsou vedle sebe dva typické české podniky a jeden kouření zakáže, může se stát, že bude prodělávat,“ připouští. Situaci by podle ní řešil jedině celoplošný zákaz kouření v restauracích, který by konkurenční prostředí mezi hospodami posunul jiným směrem.
V kouři už pracovat nebudu
I přes riziko ztráty klientely se ale sem tam najde odvážlivec, který typický zakouřený kolorit českých hospod zavrhne. Nezřídka mají na počátku takového rozhodnutí hlavní slovo osobní důvody. „Jsem odnaučený kuřák. Dříve jsem pracoval v pizzerii, celé dny vystaven cigaretovému kouři. Když jsem před rokem převzal tuto hospodu, měl jsem hned jasno, že se v ní kouřit nebude,“ vypráví Jiří Krčmář, provozovatel opavského Restaurantu u Tiskárny.
Své rozhodnutí nepovažuje za nijak radikální. Prý jen s předstihem zavedl to, co se k nám z Evropy beztak nevyhnutelně blíží. „Dokonce v Itálii, kde se dříve čadilo i v cukrárnách, už je většina podniků nekuřáckých. Zkrátka mi došlo, že se nám toto opatření nemůže vyhnout. Neviděl jsem důvod, proč nepřejít na nový systém trochu dříve a neušetřit tak sebe i zaměstnance následků pasivního kouření,“ vysvětluje svůj postoj Krčmář. V podniku, který byl až do jeho příchodu „prostorem vyhrazeným pro kouření“, se změnilo osmdesát procent klientely. „Ubylo hostů, kteří si dají jedno pivo a vytáhnou u toho dvacet startek. Začalo chodit více lidí na jídlo a přibyly rodiny s dětmi,“ přibližuje Krčmář. Osobně by nebyl ani proti celoplošnému zákazu kouření v restauracích. Je podle něj třeba vnímat zdravotní hledisko. „Pokud bude zákaz platit všude, myslím, že to hospody neohrozí. Všichni budou mít stejné podmínky,“ soudí. Nebojí se ani toho, že by jeho podnik přišel o svou jedinečnost. „Jistě, nekuřáci už nebudou široko daleko odkázáni jen na mou restauraci. Zase ale třeba přilákáme kuřáky, které už nebude odrazovat, že na stolech nemáme popelníky. Vyberou si nás kvůli dobrému pivu a kvalitní kuchyni,“ předpokládá Krčmář.
ČISTÝ VZDUCH PRO VEGETARIÁNY
Sdružení česká koalice proti tabáku na svých stránkách www.dokurte.cz zdarma zveřejňuje české hospody a restaurace, které zavedly nějaká protikuřácká opatření. Zatím se na stránkách sešlo 444 podniků, z toho 92 se nachází v Praze. Většinou se nejedná o typické české hospody, ale spíše o vegetariánské restaurace a podniky se zdravou výživou.
Jedinečnost v trapu
Někteří provozovatelé nekuřáckých hospůdek ale hovoří o nelehké situaci. „Kuřácké restaurace mají stále více klientů než my,“ konstatuje Daniel Sokolíček, provozní pražské hospůdky U klíčů. V té jsou cigarety zapovězeny přes dva roky. „Jsme si vědomi toho, že některé klienty odrazujeme. Rozhodně bychom ale neměnili,“ vysvětluje Sokolíček. Situace podniku by se podle něho zlepšila, kdyby se nesmělo kouřit ani u konkurence.
Opačný názor zastává majitelka hostince Na Statku ve vesnici Jakubov nedaleko Ostrova nad Ohří, Lenka Pelikánová „Nekuřácké prostředí nás odlišuje. Celoplošným zákazem bychom přišli o konkurenční výhodu,“ obává se. Svou restauraci otevřela ve vlastním domě před devíti měsíci poté, co byla několik let v domácnosti a pečovala o nemocného syna. Vědoma si hodnoty lidského zdraví, rozhodla se hostům nabízet čisté prostředí. „Do dneška se setkáváme s nadšenými reakcemi nekuřáků. Lidé s dětmi jsou také rádi. Máme ale i štamgasty, kteří chodí kouřit ven. Zvykli si na to. Zatím se tu rozčilovala jenom jedna paní, zato ale pořádně,“ usmívá se Pelikánová. „Samozřejmě si myslím, že k nám hodně lidí nepřijde, protože si oběd bez cigarety představit nedokážou. O tom já se ale nedozvídám a netrápí mě to,“ konstatuje podnikatelka.
Na pivo, nikoliv na cigaretu
K odvážnému kroku se rozhodl i řetězec samoobslužných hospod The Pub a svůj nový podnik v Plzni otevřel letos v lednu už rovnou jako nekuřácký. Společnost ve městě už jednu pivnici měla. Ta zůstává i nadále kuřáckou, stejně jako ostatní hospody řetězce, které jsou například v Praze a Táboře. „Osobně jsem se bál, že zákaz kouření hospodě uškodí. K svému překvapení vidím, že jí to naopak pomohlo. Přitom se jedná o podnik, kde jde hlavně o pití piva, k čemuž cigareta tak nějak patří,“ konstatuje provozní plzeňského podniku Ladislav Polata.
Majitelé řetězce avizovali otevření nekuřácké pivnice reklamní kampaní na plzeňských billboardech a lavičkách. „Smyslem bylo nabídnout lidem alternativu k prvnímu plzeňskému Pubu i k ostatním hospodám ve městě. Přes moje pochyby to klaplo a v lokále je plno. Chodí jak nekuřáci, tak smíšené skupinky,“ přibližuje Polata. Novely protikuřáckého zákona se nebojí. „Lidé už se k nám naučili chodit a nekuřácké prostředí není ten jediný důvod. To, že se nebude kouřit ani v hospodě za rohem, neznamená, že tam taky bude stejně dobré pivo,“ dodává.