Menu Zavřít

Bilionová akvizice má zelenou. Syngentu převezmou Číňané

5. 4. 2017
Autor: Syngenta

Regulátoři v Evropské unii i ve Spojených státech schválili plán čínské státní chemické společnosti ChemChina převzít za 43 miliard dolarů (téměř 1,1 bilionu korun) švýcarského producenta pesticidů a osiv Syngenta. ChemChina nicméně musela slíbit, že prodá některé aktivity, aby tak rozptýlila obavy z ohrožení hospodářské soutěže.

Americká Federální komise pro obchod (FTC) oznámila schválení transakce v úterý večer. Dnes ChemChina obdržela svolení rovněž od Evropské komise. Syngenta následně uvedla, že dál počítá s dokončením transakce ve druhém čtvrtletí.

ChemChina podle agentury Reuters souhlasila, že prodá velkou část aktivit své divize Adama v oblasti pesticidů, herbicidů a insekticidů. „Pro evropské zemědělce a koneckonců i spotřebitele je důležité, že i po převzetí Syngenty firmou ChemChina bude na trzích s pesticidy zachována efektivní hospodářská soutěž,“ uvedla evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Převzetí Syngenty představuje největší akvizici, jakou kdy některá z čínských firem v zahraničí uskutečnila. Transakce je důležitá pro snahu Číny zajistit své velké populaci dostatek potravin. Chemikálie a patentově chráněná semena společnosti Syngenta by mohly pomoci zvýšit v Číně zemědělskou produkci.

ChemChina se na převzetí Syngenty dohodla loni v únoru. Transakce podle dřívějšího prohlášení mluvčího Syngenty stále čeká na vyjádření regulátorů v Číně, Indii a Mexiku.

KL24


O akvizicích čtěte více:

Prazdroj definitivně převzali Japonci

Penta chce ovládnout Fortunu, stáhne ji z burzy

UniCredit na prodej. Za českou a slovenskou odnož mohou Italové dostat 90 miliard

 UniCredit, budova v pražské Michli


  • Našli jste v článku chybu?