Menu Zavřít

Bilionová zeď: místo Trumpovy bariéry zatím rostou hlavně odhady nákladů

20. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Plán amerického prezidenta Donalda Trumpa vybudovat na hranicích s Mexikem zeď vyjde na více než trojnásobek původně oznámeného odhadu. Tvrdí to demokratičtí senátoři, podle jejichž zprávy se náklady na výstavbu vyšplhají na 70 miliard dolarů (1,75 bilionu korun) a každoroční údržba pak vyjde na 150 milionů dolarů.

Podle původního odhadu amerického ministerstva vnitřní bezpečnosti z února měla stavba zdi stát 21,6 miliardy a její dokončení trvat tři a půl roku. Už tato částka byla výrazným navýšením ve srovnání s předchozími odhady. Trump ve své kampani mluvil o 12 miliardách, šéf republikánů ve Sněmovně reprezentantů Paul Ryan pak o 15 miliardách dolarů.

Podle senátorů z Demokratické strany bude realita ještě mnohem nákladnější. Nechali si totiž vypracovat odhad, z kterého vychází najevo, že jen samotná stavba zdi přijde na 70 miliard dolarů, roční údržba pak na 150 milionů dolarů. Tvůrci studie navíc tvrdí, že zeď zasáhne i do soukromých pozemků, jejichž vykoupení bude stát další prostředky.

Trumpova administrativa si dosud od Kongresu vyžádala zvláštní příspěvek pro resort vnitřní bezpečnosti ve výši tří miliard dolarů, který by měl pokrýt náklady na specializovaný personál a na začátek stavby. V návrhu rozpočtu na příští rok je pak zahrnuto dalších 2,6 miliardy dolarů, určených na konstrukci zdi.

Problémem je, že očekávané náklady nedokážou přesně vyčíslit ani ti nejpovolanější. „Nevím, z čeho bude vyrobena, jak vysoká bude, jestli bude mít na každé straně solární panely, jak budou ty zdi vypadat a čím budou natřeny… Prostě nemám nejmenší tušení,“ přiznal nedávno ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly na půdě Senátu.


Stavitelé Trumpovy zdi se bojí o život. Přečtěte si proč

 Zeď na hranici USA a Mexika je opět blíž realizaci


Trumpovi se navíc zřejmě nesplní záměr kompletně obestavět hranici s Mexikem, což několikrát slíbil během prezidentské kampaně. Kelly totiž uvedl, že vedení zdi po celé délce hranice je nepravděpodobné.

Trump v kampani také tvrdil, že účet za zeď zaplatí Mexiko, což druhá strana vytrvale odmítá. Mexický prezident Enrique Peňa Nieto kvůli tomu dokonce v lednu zrušil plánovanou návštěvu USA. Od té doby se situace nepohnula, nicméně mluvčí Bílého domu Sean Spicer několikrát zopakoval, že Mexiko prostě nějakým způsobem zaplatí.

ebf - tip - debata

Podle CNN by výdaje na zeď mohly jít kromě jiného z peněz, které mexičtí imigranti posílají svým rodinám domů. Dalšími možnostmi je použití prostředků zabavených drogovým kartelům nebo tzv. hraniční daň ve výši 20 procent, kterou Trumpova administrativa navrhla uvalit na veškerý mexický import.

Dále čtěte:

Zájem o stavbu Trumpovy zdi mají stovky firem

Co s tou zdí? Trump vymýšlí, kde na ni vzít mexické peníze

Stavitel Trumpovy zdi: tvrdý generál s lidským přístupem


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).