Menu Zavřít

BILL GATES POŤEŠIL AKCIONÁŘE

22. 8. 2001
Autor: Euro.cz

M i c r o s o f t

Čtvrtý týden antimonopolního procesu, který vede americká vláda proti Microsoftu, se nesl v duchu pravidelné valné hromady, na kterou se do amerického Seattlu sjelo minulý čtvrtek asi 2 300 akcionářů této softwarové firmy.

„Čím déle sleduji průběh procesu, tím je mi jasnější, že jsou tu zájmy několika konkurentů stavěny nad zájmy veřejnosti a hospodářství, řekl šéf Microsoftu Bill Gates ve čtvrtek akcionářům své firmy a dodal, „uvidíte vystupovat další svědky a pochopíte, že předkládaná fakta v žádném případě nepodporují tvrzení státních úřadů. (…) Myslím, že lidé budou překvapeni, jak ministerstvo spravedlnosti zneužilo části zabavených e-mailů, aby vytvořilo falešný dojem. Bill Gates tak podle agentury Reuters reagoval na postup státního zástupce Davida Boiese, který soudu předložil e-maily, jež mají podle jeho názoru potvrzovat, že Microsoft zneužíval dominantního postavení na trhu s operačními programy pro osobní počítače a snažil se nezákonnými metodami zlikvidovat konkurenci. Šéf Microsoftu se dále domnívá - nebo to alespoň tvrdí na veřejnosti - že současný vývoj v počítačovém průmyslu postupuje rychlostí, která žádné firmě nedovoluje získat dominantní postavení na trhu. Pokud by se někdo na chvíli v monopolním postavení ocitl, během několika měsíců jej podle Gatese může převálcovat úplně nová technologie.

Akcionáři ovšem Gatese nejen poslouchali, ale kladli mu i nepříjemné otázky. Jeden z nich se zeptal, zda se Microsoft opravdu nepokoušel zlikvidovat konkurenci v podobě multimediálního programu pro počítače společnosti Apple. Na otázku odpověděl Gates v podobném duchu jako významný manažer Microsoftu Avadis Tevanian před dvěma týdny u washingtonského soudu. „Je skandální, že někdo vůbec může něco podobného tvrdit. To prostě není pravda. (…) Nikdy jsme se o nic takového nepokoušeli,“ cituje Gatese Australian Financial Review.

Na valné hromadě padlo celkem třináct otázek, z nichž pět se týkalo průběhu soudního přelíčení. Americký deník The News Tribune z toho sice vyvozuje, že akcionáři mají strach, jaký vliv bude mít proces na budoucnost společnosti, ale to není jediná správná interpretace. Na čem opravdu záleží, jsou hospodářské výsledky společnosti. A ty ohromují.

CIF24

V říjnu Microsoft oznámil, že zisky za první čtvrtletí dosáhly výše 1,68 miliardy dolarů, což je o sto procent více než za stejné období loňského roku (663 miliony dolarů). Ve čtvrtek pak cena akcií Microsoftu na newyorské burze uzavírala na 111 dolarech, což je o deset dolarů vyšší cena než 19. října, kdy byl proces proti společnosti zahájen. Ještě před rokem byla cena akcií Microsoftu o sedmdesát procent nižší.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).