Menu Zavřít

BILL VYHRÁL

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft

Washington (Reuters, NYT) – Odvolací soud ve Washingtonu jednomyslně zrušil minulý čtvrtek předchozí rozhodnutí federálního soudu, podle něhož měla být společnost Microsoft rozdělena na dvě části. Místo toho bude případ projednán znovu a konečné rozhodnutí vydá až jiný soudce.

Odvolací soud také došel k závěru, že soudce okresního soudu Thomas Penfield Jackson, který rozdělení poprvé navrhl, se v případu nesprávně angažoval a při rozhodování byl proti největšímu světovému výrobci programů zaujatý. Soud se tak ztotožnil s tvrzením právníků Microsoftu, že se soudce Jackson dopustil řady závažných neobratností tím, že pronášel nevhodné komentáře na adresu firmy.

ebf - tip - debata

Přestože Microsoft nyní může deklarovat alespoň částečné vítězství, vyhráno ještě nemá. Odvolací soud totiž souhlasí s předchozím závěrem, že se firma dopustila porušení antimonopolních zákonů. Nařídil však, aby o trestu rozhodl další soudce. Zúčastněné strany sporu mají nyní tři možnosti. Mohou se odvolat k Nejvyššímu soudu USA, nebo rozjet celou kauzu znovu v jiném distriktu. Poslední alternativu pak představují mimosoudní rozhovory o vyrovnání.

Spor Microsoft versus Spojené státy americké je jedním z nejostřeji sledovaných procesů, kdy proti sobě stojí úředníci a nadnárodní konglomerát. Od roku 1890, kdy vešel v platnost takzvaný Shermanův antimonopolní zákon, jde již o několikátý spor tohoto druhu. Jedním z nejvýznamnějších procesů byl spor mezi International Business Machines (IBM) a vládou, který se táhl od roku 1969 do roku 1982 a který je s Microsoftem nejčastěji srovnáván.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).