Menu Zavřít

BILLOVA ŠPATNÁ PAMĚŤ

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Microsoft

Šéf americké softwarové společnosti Microsoft Bill Gates vydává tento týden knihu nazvanou Podnikání a rychlost myšlenky. Ačkoli se v ní ani jednou nezmiňuje o probíhajícím antimonopolním procesu proti své společnosti, protiřečí si tu Gates s obhajobou, kterou se Microsoft před soudem brání.

Na 470 stranách Gates rozvíjí své myšlenky o budoucnosti internetu, přičemž jako příklad často uvádí Microsoft. Popisuje například, jak nutil své zaměstnance, aby minimalizovali práci s papírem a převáděli všechny informace do elektronické formy. Před několika lety si dokonce vyžádal k nahlédnutí všechny interní formuláře Microsoftu a okamžitě zakázal používat většinu z nich.

„Ve chvíli, kdy tato kniha odchází do tiskárny, snížili jsme počet formulářů z dřívějších 1000 na pouhých 60 druhů, citoval minulý týden Gatese deník The New York Times. Když například nebyl k nalezení plán jedné z budov komplexu centrál y Microsoftu, nařídil Gates podle svých slov, aby byly všechny plány zdigitalizovány a zpřístupněny na vnitřní informační síti společnosti.

Aby zdůraznil význam informačních sítí, šéf Microsoftu tvrdí, že klíčem k úspěchu jakékoli společnosti je zpřístupnění všech obchodních a marketingových dat podniku na intranetu (uzavřené informační síti). Každý zaměstnanec má pak podle Gatese možnost se s těmito údaji seznámit a může je používat při své práci.

„Mít přehled o číslech je základním předpokladem pro podnikání, stojí v ukázce z Gatesovy nové knihy, kterou minulý týden zveřejnil deník Financial Times.

The New York Times ovšem upozorňují, že když v antimonopolním procesu proti Microsoftu před časem vystupoval svědek obhajoby Richard Schmalensee z fakulty managementu při Massachusettském technologickém institutu, mluvil o účetnictví podn iku úplně jinak. Advokáty žalobce (americké ministerstvo spravedlnosti a dalších devatenáct států unie) zajímalo, zda je možné určit, jak velká část příjmů Microsoftu pochází z prodeje prohlížecího softwaru pro internet. „Byl jsem překvapen, al e budu s vámi mluvit upřímně, začal svou odpověď svědek přizvaný Microsoftem, „stav účetního systému Microsoftu ne vždy odpovídá míře vyspělosti, kterou by člověk očekával od tak úspěšné společnosti. Oni (Microsoft - pozn. redakce) zaznamenávají da ta o prodeji operačních systémů rukou na papír.

The New York Times dále poznamenávají, že Schmalensee bude mít příští měsíc příležitost upozornit na tento protiklad přímo před soudem, protože nyní přerušený proces bude v dubnu pokračovat, a právě Richard Schmalensee má být jedním z prv ních svědků předvolaných Microsoftem.

To však není jediný protimluv, který kniha přináší. Gates také podrobně popisuje, jak se vyvíjel vztah Microsoftu k budoucnosti internetu. „V roce 1993 jsme ještě nebyli zaměřeni na internet. Byla to pro nás asi priorita číslo pět nebo šest, píše Gates. Avšak několik relativně nevýznamných zaměstnanců Microsoftu přesvědčilo Gatese i další manažery společnosti, že by měli věnovat světové informační síti větší pozornost. Na jaře 1994, po sérii intenzivních vnitropodnikových porad oznámil Gates zaměstnancům Microsoftu prostřednictvím interního e-mailového sdělení: „Vsadíme na internet.

To se stalo pouhé dva dny poté, co byla založena společnost Netscape Communications. Ministerstvo spravedlnosti přitom před antimonopolním soudem tvrdí, že hlavním cílem internetové strategie Microsoftu bylo zničení společnosti Netscape, která byla pro Microsoft hlavním konkurentem na trhu internetových prohlížečů. Žaloba se snaží dokázat, že Microsoft svázal svůj vlastní prohlížeč s operačním systémem Windows, aby získal náskok před konkurenčním prohlížečem od Netscape Communication.

CIF24

Microsoft se snaží čelit tomuto obvinění mimo jiné i tím, že přestal používat výraz prohlížeč (angl. browser). Zástupci Microsoftu například tvrdí, že prohlížeč Internet Explorer, který je součástí operačního systému Windows, není „prohlížeč , ale „balíček technologií určených pro práci s internetem .

Ve své nové knize se však spletl i samotný Bill Gates, když na straně 163 tvrdí, že Microsoft nyní „udává tón v několika internetových oblastech a stále větší počet lidí používá náš prohlížeč (Internet Explorer - pozn. redakce)“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).