Menu Zavřít

Bitcoin je hrozbou pro finanční stabilitu, tvrdí člen vedení ECB

29. 12. 2017
Autor: Zach Copley via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Yves Mersch s obavami sleduje prudký růst ceny digitální měny bitcoin a považuje jej za hrozbu pro finanční stabilitu.

„Zažíváme spekulativní vlnu, která může vyvolávat obavy,“ řekl Mersch v rozhovoru s listem Börsen-Zeitung. Protože nyní do bitcoinu investují také banky, musí podle něj ECB důkladně prozkoumat, jak velká rizika tato digitální měna přináší.

Mersche znepokojuje zejména to, že se do obchodování s bitcoiny zapojuje infrastruktura finančního trhu, jako například burzy. „Skrývá to v sobě velká nebezpečí pro finanční stabilitu,“ uvedl.


Těžba kryptoměn není jen pro vyvolené. Čtěte, jak na to:

Jak těžit kryptoměny? Vstupní investice není tak vysoká, jak se může zdát

kryptoměny (ilustrační foto)


ECB však podle něj nehodlá řešit případné ztráty jednotlivých investorů. „Co se týče jednotlivých investorů, každý má právo hazardovat. Pokud se však něco pokazí, tak ať prosím nechodí k nám a neříká, že jsme to měli zakázat a ochránit ho před sebou samým,“ prohlásil.

MMF24

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. V letošním roce zažila hodnota této měny prudký růst. Bitcoin se na začátku roku prodával za necelou tisícovku dolarů, tento měsíc však jeho hodnota na některých burzách překročila 20 tisíc dolarů. Dnes večer se jeho cena na platformě Bitstamp pohybovala kolem 14 500 dolarů (přes 300 tisíc korun).

Čtěte také:

Co může propíchnout bitcoinovou bublinu? Třeba teroristický útok

Je to podvod? Jistě, pane řediteli. Banka JP Morgan nakupuje bitcoiny

Hrozba pro Bitcoin: kvantové počítače jej mohou prolomit

Na kryptoměnách bohatnou i státy. Hesensko chce prodat zabavené bitcoiny


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).